Begonia rex titica
Krukväxter

Ta stickling av Begonia rex

Jag läste i nåt forum för ett tag sedan där en person köpt en stickling av en Rexbegonia på Tradera och fått ett par blad hemskickade. Personen kände sig lurad. Det kan man förstå, men faktum är att det är genom bladen som man enklast förökar en Rexbegonia. Ett enda blad kan bli till 5-6 plantor.

Kanske kan man tycka att personen borde ha fått en instruktion med bladen, för det är nog inte allmän kunskap att man brukar föröka just så. Här kommer en liten guide till hur du gör.

Så här förökar du Rexbegonia

Klipp ett blad från din begonia.

Klipp runt om stjälken.

Dela bladet i 4-5 delar, beroende på hur stort bladet är. Det viktiga är att klippa vid sidan av bladnerverna, det är nämligen de som bildar rötter. Kapa även av bladstängeln.

Fyll ett plasttråg med jord och fukta jorden. Plantera bladbitarna med den klippta ytan nedåt. Även rundeln med bladstängeln planterar du. Tryck till så bladbitarna har ordentlig kontakt med jorden.

På med plastlock och placera i ett ljust fönster. Se till att jorden hela tiden hålls fuktig. Bladbitarna får inte vissna.

Det tar ett tag, men efter 4-5 veckor så ser det ut så här! Små fina plantor börjar titta upp.

Låt plantorna bo under plastlocket tills de växt på sig lite grand, sedan är det bara att plantera över i kruka.

Begonia rex titica

Fler tips om hur du tar sticklingar hittar du i dessa artiklar:

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

4 kommentarer

 1. Marina säger:

  Hej! Tack så mycket för dessa instruktioner om förökning av Begonia! Får man fråga var du köpte den här fina krukan? ? Marina

  1. Blomfantast säger:

   Hej Marina,
   Krukan heter Olle och kommer från Affari. Du hittar den i min egen webbutik här. Men om du googlar runt lite hittar du den säkert i fler webbutiker.
   /Bodil

 2. Emmelina Le Claire säger:

  Hej åh jag försökte föröka en begonia på detta sätt men klippt lite annorlunda, nu ska jag pröva igen! Men just rex begonia har jag satt enstaka blad i vatten och så kommer det upp blad under vattnet med rötterna, på såsätt lyckades jag föröka min rex begonia.

  1. Blomfantast säger:

   Vad kul att höra att det även funkar fint med vattenrotning. Det här med att klippa bladen tycker jag är så häftigt just för att ett enda blad kan blir till 5-6 nya plantor 🙂
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *