Krukväxter Växtproblem

Hibiskus och retarderingsmedel

Just nu har jag sett att det finns många olika fina varianter av hibiskus på Plantagen. Man blir sugen minst sagt! Det trista med dessa köpehibiskus är dock att de nästan undantagslöst är behandlade med retarderingsmedel.

Retarderingsmedlet gör växten kompakt och gynnar knoppsättning, istället för att den växer på höjden. Bladen är mörkt gröna och inte lika stora som på en obehandlad hibiskus. Dessutom är det mer av en säsongsväxt, eftersom de inte sällan tynar bort och dör efter en säsong. Att jämföra med en obehandlad hibiskus som lätt kan bli 30 år gammal och växa sig stor som ett träd.

Den där hibiskusen från Plantagen kommer inte att bli mycket högre än så där så länge retarderingsmedlet är kvar i den. Men om du lyckas få din köpehibiskus att överleva så går retarderingsmedlet ur så småningom. Det tar 2-3 år och då kan den börja växa som en normal hibiskus. Du märker när det händer eftersom den skjuter skott med större och ljusare blad än den hade från början.

hibiskus behandlad med retarderingsmedel

Den här hibiskusen köpte jag på Plantagen för drygt ett år sedan. Den var allmänt risig nu under vintern och höll på att stryka med. Jag tog helt sonika och klippte ned den helt för att se om det skulle bli en slags pånyttfödelse. Och det funkade som du ser fint. Nya blad på väg överallt och till och med någon antydan till knoppar. Däremot har inte retarderingsmedlet gått ur ännu. Fortfarande dessa mörkt gröna och ganska små blad. Den drar heller inte iväg på höjden. Men om jag har tur så kanske det går ur tills nästa vår. Jag vill ju så gärna ha en stor hibiskus!

Hur ska jag göra för att få till en stor hibiskus?

Det bästa tipset är att köpa/byta till sig skott från någon som har en gammal hibiskus i sin ägo. I gruppen Hibiskus norden köp och sälj på Facebook finns det många fina exemplar till salu. En stickling brukar kosta runt 150kr, men då får du oftast en välrotad och lite större stickling.

Annons

4 kommentarer

 1. Marie säger:

  Tack så mycket för din förklaring! Jag har exakt samma erfarenheter! Hemma, när jag var liten, hade vi alltid en fin hibiskus, så jag tänkte skaffa mig också en… Hade köpehibiskus både från Plantagen och från Blomsterlandet, fyra sammanlagt… Ingen överlevt. Från den sista prövade jag tag ,,i tid,, några sticklingar för att dem skulle rota sig i vatten… Nix! Ingen lycka! Så ledsen jag blev! Jag vill också ha en hibiskus – det är ju även lita nostalgi inne i det… – minnena från barndomen…
  Men tack i alla fall även för tipset med hibiskusgruppen – jag funderar på att pröva det och köpa en från dem. 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Jag har köpt flera sticklingar i den gruppen och kan verkligen rekommendera det. Medan min Plantagenhibiskus visserligen har överlevt, men fortfarande är liten, så har de små sticklingarna jag köpt blivit rejäla plantor vid det här laget 🙂

 2. Maria säger:

  Finns det något sätt att klippa en hibiskus så det inte blir en massa långa spröt? Jag har haft en hibiskus i många år som jag förnyar ibland när den blivit för stor men jag skulle vilja få den mer kompakt för spröten blir så långa så de går upp i taket . När den stod på golvet så blev de spjut åt alla håll så jag inte kom fram med dammsugaren.

  1. Blomfantast säger:

   Du får nog klippa in den rätt hårt när du beskär den och sedan hålla efter den allteftersom den växer. Där du klipper sedan kommer den att förgrena sig och bli buskig istället för att bilda långa spröt.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *