Hibiskus och retarderingsmedel

Hibiskus och retarderingsmedel

Just nu har jag sett att det finns många olika fina varianter av hibiskus på Plantagen. Man blir sugen minst sagt! Det trista med dessa köpehibiskus är dock att de nästan undantagslöst är behandlade med retarderingsmedel.

Retarderingsmedlet gör växten kompakt och gynnar knoppsättning, istället för att den växer på höjden. Bladen är mörkt gröna och inte lika stora som på en obehandlad hibiskus. Dessutom är det mer av en säsongsväxt, eftersom de inte sällan tynar bort och dör efter en säsong. Att jämföra med en obehandlad hibiskus som lätt kan bli 30 år gammal och växa sig stor som ett träd.

Den där hibiskusen från Plantagen kommer inte att bli mycket högre än så där så länge retarderingsmedlet är kvar i den. Men om du lyckas få din köpehibiskus att överleva så går retarderingsmedlet ur så småningom. Det tar 2-3 år och då kan den börja växa som en normal hibiskus. Du märker när det händer eftersom den skjuter skott med större och ljusare blad än den hade från början.

hibiskus

Den här hibiskusen köpte jag på Plantagen för drygt ett år sedan. Den var allmänt risig nu under vintern och höll på att stryka med. Jag tog helt sonika och klippte ned den helt för att se om det skulle bli en slags pånyttfödelse. Och det funkade som du ser fint. Nya blad på väg överallt och till och med någon antydan till knoppar. Däremot har inte retarderingsmedlet gått ur ännu. Fortfarande dessa mörkt gröna och ganska små blad. Den drar heller inte iväg på höjden. Men om jag har tur så kanske det går ur tills nästa vår. Jag vill ju så gärna ha en stor hibiskus!

Hur ska jag göra för att få till en stor hibiskus?

Det bästa tipset är att köpa/byta till sig skott från någon som har en gammal hibiskus i sin ägo. I gruppen Hibiskus norden köp och sälj på Facebook finns det många fina exemplar till salu. En stickling brukar kosta runt 150kr, men då får du oftast en välrotad och lite större stickling.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *