Blomfantast tipsar Inredning

Söndagsnöje

Jag hade planerat att klippa gräs idag, men det spöregnar ute. Därför kan jag med gott samvete ägna ett par timmar åt det allra bästa jag vet: Läsa böcker.

Överallt i huset har jag mina boktravar. Min man tycker att jag är hopplös, “allt finns ju att läsa digitalt, så varför samla på en massa dammiga böcker?” Men jag älskar verkligen att omge mig av fysiska böcker. Här vid mitt skrivbord en hög av nödvändiga böcker som jag behöver för inspirationens skull. Överst i högen ligger boken jag läste ut i förmiddags.

Ett hem för själen – Ellen Keys Strand. Boken handlar om Ellen Key och hennes hus Strand vid Vättern. Ellen Key var ju, bland mycket annat, pionjär inom Arts and craftsrörelsen i Sverige. Hon såg till att idéerna fick genomslag i Sverige. Hennes hus Strand är genomtänkt in i minsta detalj och det är intressant att följa hennes tankar om hur ett hem bör inredas.

Bildkälla

I en tid när de borgerliga hemmen var mörka, murriga och belamrade av prylar förespråkade hon ljus och rymd. Hon hade en plan för allt. Även hur växterna skulle placeras. Blomsterbordet vid fönstret har hon designat själv och det skulle fyllas med växter efter säsong. På våren blå hortensia och murgröna. Under sommaren Mårbackapelargoner.

Det finaste tycker jag nog ändå är de små vita, ribbade piedestalerna med pelargoner. Så enkla och stilfulla.

Via Instagram hittade jag “Blompallen Ellen” som Helena Ilke designat med inspiration från Ellen Key. Så himla fin!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *