Krukväxter

En titt i “sticklinglabbet”

I källaren har jag mitt “sticklinglabb”. På en vägg har jag satt upp konsollhyllor från golv till tak och monterat upp en smidig växtbelysning under varje hyllplan. Det är yteffektivt och rymmer en rejäl mängd sticklingar och fröodlingar.

Ska vi titta närmare på lite av det jag har i hyllorna just nu?

Palettblad på rotning

Jag sparar sådana här snabbmatslådor för att använda som små “kuvöser” till sticklingarna. Jag planterar i torvbrikett och låter dem sedan stå och gona sig under växtlamporna. Rotningen går på ett kick!

Just nu har jag en hel del palettbladssticklingar på rotning, men kanske allra mest doftpelargoner. Jag har nämligen tänkt att det mesta i blomväg ute på altan och bro ska få vara doftpelargoner i år. Tror det kommer att bli fint.

Det här är ett palettblad ‘Mariposa’ som jag fick som stickling av en bekant i höstas. Det höll på att dö under vintern, men jag lyckades rädda en liten stickling av sticklingen och så här ser den ut nu. Tjusig!

Små begoniabäbisar!

De här småplantorna är alla begonia ‘Escargot’ som kommit från en bladstickling. Tänk att ett enda begoniablad kan bli till så här många plantor!

Streptocarpus till vänster och begonia ‘Rocheart’ till höger.

Här ser du två olika bladsticklingsplanteringar. Till vänster blad från streptocarpus (kornettblomma) som har börjat bilda småbäbisar. Och till höger bladsticklingar från begonia som är helt nyplanterade. Bladsticklingarna står under plasthuv för att få bästa tänkbara förutsättningar för att gro.

Hur du gör för att ta bladsticklingar av begonia har jag skrivit om tidigare här.

Här är en närbild på ett Streptocarpusblad där du tydligare kan se alla småblad som håller på att dyka upp. Enbart det här bladet kan säkert bli till 4-5 nya småplantor. Visst är det häftigt?

Det var allt från sticklinglabbet för denna gång!

Annons

2 kommentarer

  1. Angelina säger:

    Skulle så gärna vilja ha en escargot. Du säljer inte? Har snöat in mig på begonior här på sistone!

    1. Blomfantast säger:

      Ja visst är den häftig?! Jo jag säljer. Kika in i min webshop här, så hittar du Escargot. Jag kommer att börja skicka när vädret tillåter, så gå in och skriv upp din e-postadress så får du ett mejl när den finns i lager. Jag måste dock förvarna att det är rätt många som skrivit upp sig och det är först till kvarn som gäller. Men jag ska se till att driva upp fler plantor så det kommer mer påfyllning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *