Krukväxter

Veckans växtfix – vårljuset är här!

Det är så tydligt att vårljuset är här, för nu spritter det verkligen i växterna! Det är sådan stor skillnad. De nya bladen hos palettbladen får sin rätta färg, doftpelargonerna skjuter i väg på höjden och klockmalvan börjar blomma!

Nu är tid för att börja pyssla om sina växter och ge dem en bra vårskjuts framåt. Det här har jag gjort i veckan.

Börjat stamma upp en klockmalva

Vårljuset gör pelargoner och klockmalva gott!
Klockmalva och till höger doftpelargonen ‘Ashby’

Klockmalva lämpar sig bra att stamma upp eftersom den får en hård och vedartad stam. Du gör på samma sätt som med andra uppstamningsprojekt. Skala stammen från blad och håll efter allteftersom nya vill växa ut. Använd en blompinne som stöd så att den fortsätter att växa rakt. Kapa toppen när trädet fått den höjd du vill att det ska ha. Då börjar det grena sig och du kan forma en krona.

Mitt träd har snart den höjd jag vill att det ska ha och då är det dags för mig att kapa av toppen.

Doftpelargonen ‘Ashby’ ska få flytta utomhus i sommar. Den får ljuvliga djuprosa blommor och kommer att bli fin på trappen vid ytterdörren. Här kan du se en bild hur den ser ut i full blom.

Planterat om vissa växter

Hibiskus ‘Snow Queen’ vars blad blir alltmer vitvariegerade när vårljuset gör sitt.

Jag har planterat om en del växter som var i behov av en större kruka. Det gäller framförallt mina hibiskusar. Hibiskusen på bilden är på gång att få en större kruka. Hibiskus har ett kraftigt rotsystem och behöver oftast få en större kruka varje år. Till slut kan de ju inte få större krukor och då får man peta bort jord och försiktigt skära tillbaka rotsystemet något så att den får plats i krukan.

Sticklingsbonanza

Hibiskussticklingar av olika sorter

Jag har tagit massor av sticklingar. Just hibiskussticklingarna du ser på bilden får stå under plasthuv och i växtbelysning. De är rätt trögrotade och behöver ha lite extra boost för att ta sig bra.

Det är stor skillnad mot till exempel palettblad som bildar rötter superlätt och kan stå nästan lite hur som helst. Vas eller jord spelar inte så stor roll, bara de får ljus.

2 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *