Veckans vÀxtfix

🌞 Veckans vĂ€xtfix – vĂ„rljuset Ă€r hĂ€r!

Det Àr sÄ tydligt att vÄrljuset Àr hÀr, för nu spritter det verkligen i vÀxterna! Det Àr sÄdan stor skillnad. De nya bladen hos palettbladen fÄr sin rÀtta fÀrg, doftpelargonerna skjuter i vÀg pÄ höjden och klockmalvan börjar blomma!

Nu Àr tid för att börja pyssla om sina vÀxter och ge dem en bra vÄrskjuts framÄt. Det hÀr har jag gjort i veckan.

Börjat stamma upp en klockmalva

VÄrljuset gör pelargoner och klockmalva gott!
Klockmalva och till höger doftpelargonen ‘Ashby’

Klockmalva lÀmpar sig bra att stamma upp eftersom den fÄr en hÄrd och vedartad stam. Du gör pÄ samma sÀtt som med andra uppstamningsprojekt. Skala stammen frÄn blad och hÄll efter allteftersom nya vill vÀxa ut. AnvÀnd en blompinne som stöd sÄ att den fortsÀtter att vÀxa rakt. Kapa toppen nÀr trÀdet fÄtt den höjd du vill att det ska ha. DÄ börjar det grena sig och du kan forma en krona.

Mitt trÀd har snart den höjd jag vill att det ska ha och dÄ Àr det dags för mig att kapa av toppen.

Doftpelargonen ‘Ashby’ ska fĂ„ flytta utomhus i sommar. Den fĂ„r ljuvliga djuprosa blommor och kommer att bli fin pĂ„ trappen vid ytterdörren. HĂ€r kan du se en bild hur den ser ut i full blom.

Planterat om vissa vÀxter

Hibiskus ‘Snow Queen’ vars blad blir alltmer vitvariegerade nĂ€r vĂ„rljuset gör sitt.

Jag har planterat om en del vÀxter som var i behov av en större kruka. Det gÀller framförallt mina hibiskusar. Hibiskusen pÄ bilden Àr pÄ gÄng att fÄ en större kruka. Hibiskus har ett kraftigt rotsystem och behöver oftast fÄ en större kruka varje Är. Till slut kan de ju inte fÄ större krukor och dÄ fÄr man peta bort jord och försiktigt skÀra tillbaka rotsystemet nÄgot sÄ att den fÄr plats i krukan.

Sticklingsbonanza

Hibiskussticklingar av olika sorter

Jag har tagit massor av sticklingar. Just hibiskussticklingarna du ser pÄ bilden fÄr stÄ under plasthuv och i vÀxtbelysning. De Àr rÀtt trögrotade och behöver ha lite extra boost för att ta sig bra.

Det Àr stor skillnad mot till exempel palettblad som bildar rötter superlÀtt och kan stÄ nÀstan lite hur som helst. Vas eller jord spelar inte sÄ stor roll, bara de fÄr ljus.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *