Krukväxter Krukväxternas historia

Mormorsväxter – Nerium Oleander

I min serie om “mormorsväxter”, alltså växter med en lång historia i Sverige, har nu turen kommit till Nerium Oleander. I dagligt tal kallas den oftast kort och gott för Nerium eller Oleander.

Det är en växt som inte är alldeles vanlig nuförtiden, men som var desto mer förekommande i svenska hem för runt hundra år sedan.

Nerium Oleander 1930-tal
Stort Neriumträd i 1930-talets Bohuslän. Bildkälla: Digitalt Museum.

Nerium har sitt ursprung i området kring medelhavet, där den växer naturligt som stora buskar med rosa eller rödaktiga blommor. Under de första årtiondena på 1900-talet kom den att bli en populär växt i Sverige.

Nerium hos Karin Larsson på Sundborn

Kanske var det Karin Larsson som var ursprunget till trenden? Med den stora spridningen av Carl Larssons bilder blev det Larssonska hemmet en förebild för många svenskar, så det vore inte konstigt.

Nerium målning av Carl Larsson
En praktfullt blommande Nerium i Carl Larssons tavla från 1912 som heter just “Nerium”

Det kan se ut som om den Nerium du ser i Carl Larssons bild växer fritt utomhus, men den växer egentligen i en stor träkruka som de flyttade ut och in allt efter säsong. För som den solälskande medelhavsväxt det är kan den inte övervintra utomhus i vårt kalla klimat.

Det som inte heller riktigt framgår av bilden är att plantan är uppstammad som ett litet träd. Nerium får efter hand en hård och vedartad stam vilket gör att den är perfekt för det ändamålet. Du kan använda samma metod som när du stammar upp en Dr Westerlund.

Bildkälla: Mäklarfirman Historiska hem

Som tur är trivs Oleander fint som krukväxt så att även vi här i kalla norden kan få njuta av växten. Eftersom den tycker så mycket om sol så kan du med fördel placera den i ett söderfönster, vilket är ett välkommet tillskott till det lilla antalet växtsorter som gillar att stå så varmt. Det gäller bara att se upp med vattningen! Jorden bör hållas lätt fuktig hela tiden, Nerium tycker nämligen inte om att torka ut.

Driva upp Nerium Oleander från frö

Oleander frö

Eftersom det inte är helt enkelt att få tag på Nerium som planta, så är ett tips att du driver upp den från frö. Så har jag gjort med plantorna du ser i den översta bilden. Jag hittade mina fröer hos Impecta, som inte bara har ett stort utbud av vanliga blom- och grönsaksfröer utan även har en hel del ovanligare fröer. Deras sektion av kulturarvsfröer är verkligen en höjdare!

Jag planterar den här typen av fröer i torvbriketter eftersom det är så smidigt. Jag sätter ett frö per brikett, placerar under plastlock och ställer sedan under växtlampa eller i ett ljust fönster. När plantan i briketten vuxit till sig är det enkelt att placera över den i en kruka med jord och låta den växa vidare.

Oleander har ett kraftigt rotsystem, så den behöver oftast planteras om i större kruka varje år för att få plats att växa vidare.

Värt att notera är att det här är en giftig växt vars växtsaft är irriterande för huden. Så använd handskar när du beskär eller planterar om. Den är också giftig att förtära så håll växten borta från barn och djur.

Här kan du läsa mer om växter med tradition:

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

2 kommentarer

 1. Mats Carlsson säger:

  Hur många år tar det för Oleander att blomma efter sådd!?

  Mvh Mats Carlsson

  1. Blomfantast säger:

   Osäker! Det är ett och ett halvt år sedan jag sådde mina plantor och ännu har de inte blommat 🙂
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *