Krukväxter Krukväxternas historia

Mormorsväxter – Klockmalva

Jag tänker mig en liten serie av inlägg om gamla mormorsväxter framöver. Det finns nämligen många gamla svenska kulturväxter att återupptäcka. En av dem är växten klockmalva, eller blomsterlönn som den också kallas. Den latinska benämningen är Abutilon x hybridum.

Bild från norra Jämtland 1934 – Jamtli Bildarkiv

Jag har tidigare visat den här bilden med en maffig klockmalva som når ända upp till taket bakom damen i soffan.

Bohuslän 1920 Digitalt museum

Den här bilden är från 1920 och även här syns en kraftig blomsterlönn. Man kan tänka sig att man klipper ned den i början så att den grenar sig mer nedifrån om man vill ha den buskigare. Annars syns det ju i det här fotot att blomsterlönn blir snygg som träd också, men då kan man skala stammen från blad och beskära så att den får mer av en krona.

Klockmalva förekommer alltså som krukväxt i början av 1900-talet och säkert tidigare än så, men det är egentligen först med Blomsterklubben på 1940-talet som den blir rejält spridd i Svenska hem. Blomsterklubben startades av botanisten Vivi Täckholm och Nandor och Saima Stenlid. Under sin storhetstid på 1940-talet hade klubben dryga 100 000 medlemmar som fick utskick av fröer och sticklingar. En av de växter som lyftes fram av klubben var just blomsterlönn eller klockmalva, som på så sätt fick stor spridning ute i landet.

Det finns flera varianter av klockmalva, där blommorna har lite olika utseende och färg. Tyvärr är de inte alldeles lätta att få tag på idag. Det finns ett par typer av frö som du kan hitta i Sverige, varav den här är den vanligaste, annars får du leta i europeiska fröbutiker.

Här kan du läsa fler artiklar om växter med tradition:

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *