Krukväxternas historia

Rumsgran – julig växt med tradition!

Nån gång i början av november så brukar rumsgran (Araucaria heterophylla) dyka upp i växtbutikerna. Den kallas ibland även för Norfolkgran efter sitt ursprung på Norfolkön öster om Australien. Rumsgranen har blivit en populär växt att ha hemma innan jul.

Det är lätt att tro att en växt är nyintroducerad när den helt plötsligt dyker upp och blir trendig. Men rumsgranen har en lång historia i Sverige.

Redan i början av 1900-talet kan man se rumsgranen dyka upp i bilder från lite mer välbeställda miljöer i Sverige. Gärna placerad på en piedestal en bit in i rummet.

Rumsgran
Värmland omkring 1910. Foto: Digitalt museum

Som synes är det långt ifrån de små rumsgranar som vi oftast ser idag. Till stor del skulle jag tro att det beror på att rumsgranen numer betraktas som en säsongsväxt och slängs ut när julen är över. Den hinner liksom aldrig växa till sig. Det här är nämligen en växt som växer långsamt och tar god tid på sig att bli stor.

Så vill du ha en pampig rumsgran bör du spara den och pyssla om den som vilken annan krukväxt som helst. Och varför skulle man inte spara den egentligen? Det är verkligen ett onödigt slit och släng att köpa en en ny varje jul. Rumsgranen är en maffig krukväxt vilken tid som helst på året!

Mormorsväxter rumsgran

När det gäller skötsel så är det en anspråkslös växt. Det som kan vara bra att tänka på är att den inte gillar starkt solljus och att du bör hålla jorden lätt fuktig. Den föredrar egentligen lite svalare temperatur än vi har i våra hem, så håll den borta från elementvärmen! Är det bara hyfsat ljus så kan den gärna stå en bit in i rummet.

Plantera om allt eftersom den växer till sig och rotsystemet blir större, men se till att inte stammen hamnar djupare än tidigare.

Fler artiklar om växter med historia hittar du här:

Annons

2 kommentarer

  1. Lena säger:

    Fick en rumsgran i present förra november. Till jul fick den belysning o små kulor. Tänkte sen se om den överlevde i mitt söderfönster och det har den gjort. Har till och med fått beskära den lite. Så till advent blir det belysning i den igen. Tycker det är en jättefin krukväxt.

    1. Blomfantast säger:

      Vad roligt att höra! Håller med om att den är jättefin och förtjänar sin plats i hemmet året om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *