Veckans vÀxtfix

🎄 Veckans vĂ€xtfix – juligt vĂ€rre!

Det kom en hel drös snö i veckan.

SÄ hÀr sÄg det ut nÀr jag kikade genom fönstret pÄ morgonen i onsdags. Nu lÄg inte snön kvar mer Àn en dag, men ÀndÄ hann en lite juligare kÀnsla infinna sig. Det betyder i mitt fall oftast att jag jagar runt i affÀrerna efter hyacintlökar.

Men den hÀr gÄngen kom jag Àven hem med en amaryllis. Den drog i vÀg och började öppna sig direkt, trots att jag inte vattnade den! Jag antar att det Àr inomhusvÀrmen som stimulerar den. Ja ja, det finns ju fler knoppar pÄ gÄng och vad gör det om den blommar lite tidigt. Den Àr ju fin i vilket fall som helst.

Ett gÀng hyacinter Àr nu pÄ plats i vaser pÄ bordet. Det brukar bli nÄgra omgÄngar lökar innan julen Àr över. Det Àr sÄnt jag unnar mig. De överblommade lökarna sparar jag, om jag kommer ihÄg, och grÀver ner i nÄt hörn i trÀdgÄrden till vÄren. Förövrigt hörde jag om nÄn som slÀngde sin överblommade amaryllis i komposthögen och dÀr blommade den sen snÀllt vÄr efter vÄr. Kanske kan vara nÄt?

Klockrankan som jag sÄdde för tvÄ veckor sedan har vuxit duktigt och ser nu ut sÄ hÀr! Det ska bli spÀnnande att se hur den blir i vÀxtsÀttet nÀr den blir större. Har tÀnkt mig att den ska fÄ bli vÀxtgardin i mitt stora hallfönster. FortsÀttning följer!

Avslutningsvis en nulÀgesbild frÄn mitt stora söderfönster dÀr jag har diverse soltÄliga vÀxter (jisses vad solen kan steka i det fönstret!). PÄ boktraven har jag en favorit i doftpelargonvÀg: en Pelargonium Torento (Coca colapelargon). De smÄ bladen bildar ett sÄ skirt och fint bladverk tycker jag. Jag brukar inte tukta de hÀr pelargonerna, bara korta in lite grand om det skulle behövas. Det Àr fint nÀr de fÄr spreta ivÀg.

Annons

2 kommentarer

 1. Heléne Andersson sÀger:

  GÄr det sÄ klockranka nu? Du har sÄ klart vÀxtbelysning eller? Blev nyfiken!
  mvh Heléne

  1. Blomfantast sÀger:

   Hej!
   Ja, jag har drivit upp dem under vÀxtljus. SvÄrt att fÄ nÄn fart annars nu nÀr det Àr sÄ mörkt ute. Men nu Àr de överplanterade i kruka och stÄr i mitt ljusaste fönster!
   /Bodil

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *