Krukväxter Krukväxternas historia

Mormorsväxter – Bladkaktusar

En del gamla mormorsväxter, som mårbackapelargon, har aldrig riktigt försvunnit utan behållit sin popularitet år efter år. Andra, som Dr Westerlund/rosengeranium, har i många år fört en tynande tillvaro men fått ett uppsving nu på senare tid. Men när det gäller en gammal klassiker som bladkaktus så är det en sorgligt bortglömd växt idag. I början av 1900-talet däremot hade nästan alla något variant av bladkaktus i hemmet.

Vad är bladkaktusar?

Bladkaktusar är ett samlingsnamn för en grupp kaktusar inom släktet Epiphyllum. De skiljer sig ganska mycket från kaktusar som vi är vana att se dem. De har köttiga blad med mindre framträdande taggar och ett ganska spretigt växtsätt. Alla sorter har tjusiga blommor i varierande färger som utgör en fin kontrast till de lite oansenliga bladen.

Bladkaktusen kom till Sverige redan under 1700-talets slut och fick stort genomslag under 1900-talets början. Kan hända hade dåtidens största Influencers, Carl och Karin Larsson på Sundborn, något med saken att göra? I Carl Larssons bilder finns nämligen väldigt ofta någon typ av bladkaktus med på ett hörn.

Epihyllum cretanum, Orkidékaktus, hos Carl och Karin Larsson på Lilla Hyttnäs i Sundborn

Det finns en mängd varianter av bladkaktusar, men det var framförallt julkaktus och novemberkaktus som blev populära och hamnade i var mans hem. Det är två snarlika sorter som skiljer sig lite åt när det gäller bladen och blommornas utformning. Novemberkaktusen har flikigare blad i jämförelse med julkaktusens mer rundade blad. Julkaktusen har mer symmetriska blommor jämfört med novemberkaktusens lite spretiga blomrosetter.

Bladkaktusar novemberkaktus och julkaktus
Novemberkaktus med knopp till vänster och julkaktus i full blom till höger.

Det här är mycket lättskötta och tåliga växter. Eftersom det är suckulenter så går det att glömma bort någon vattning utan att de klagar. Den kan stå varmt och ljust. Däremot rekommenderas samma behandling som för pelargoner för att de ska komma igång med att sätta knopp, dvs en ljus och sval placering under vintern.

Bladkaktusar
Någon typ av sågbladskaktus, kanske Epiphyllum anguliger? Bildkälla: Digitalt museum

Har du turen att känna någon som har en bladkaktus hemma? Då kan du be att få en stickling. Kapa en topp om ett par blad. Gör en snittyta, inte på det tunnaste stället vid bladleden utan lite mer mitt på ett blad. Låt sticklingen ligga och torka på ett par dagar och plantera sedan sticklingen med snittytan nedåt i mager såjord.

Här kan du läsa fler artiklar om växter med tradition:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *