Krukväxter Krukväxternas historia

Mormorsväxter – Mårbackapelargon

Mårbackapelargonen är kanske pelargonen nummer ett i Sverige? Den är i varje fall oerhört spridd och än idag en favorit i många svenska hem.

Historien bakom Mårbackapelargonen är inte helt känd, men det finns en koppling till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Det sägs att en kvinna som jobbade som köksa på Mårbacka knipsade sticklingar av den rosa pelargonen och spred till vänner och bekanta. Det är antagligen så den fått sitt namn.

Bild av Carl Larsson

Ibland går den även under namnet Sundbornspelargon, eftersom den tidigt fanns hos Carl och Karin Larsson på Lilla Hyttnäs i Sundborn. Inte sällan finns den med på ett hörn i Carl Larssons bilder, som den ovan till exempel. På den tjusiga blomstertrappan vid fönstret, som Karin Larsson för övrigt designat, syns ett gäng skrangliga pelargoner. Antagligen Mårbacka, eftersom det är så typiskt för dem att dra iväg och växa lite hur som helst.

Genom Carl Larssons bilder blev Mårbackapelargonen än mer populär och spreds över hela landet. Och eftersom pelargoner är så tacksamma att ta sticklingar från kan man förstå att det gick snabbt.

Pelargoner
Frösön 1925. Bildkälla: Jamtli Bildbank

Idag vill många ha sina pelargoner knubbiga och kompakta, men på många bilder från 1900-talets början kan man se rejält rangliga pelargoner. Som de som står på bordet i bilden ovan. En kraftig nedklippning gör förstås att de blommar mer, men visst är det rätt tjusigt när de inte tuktas så hårt?

mårbackapelargon
Mårbackapelargoner i min sommarstuga, i maj innan de kommit igång att växa ordentligt efter vintern.

Mårbackapelargonen har dubbla blommor i en blekt rosa färg. För att det ska vara en äkta Mårbacka så ska den frigöra ett rostrött pollen från ståndarknapparna.

Den har ett växtsätt som gör att den gärna drar iväg på höjden. Vill du ha den buskig och kompakt så är det lite pyssel, eftersom den kan vara ganska bångstyrig i sitt växtsätt. Du behöver tänka på att beskära plantan i omgångar så att den förgrenar sig ordentligt.

Här kan du läsa fler artiklar om växter med tradition:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *