Krukväxter Växtproblem

Välj rätt växter och slipp ohyra

Är du less på att dina palettblad alltid drabbas av trips och diverse kvalster? Hur vackra palettblad än är så är de rena ohyremagneten, men istället för att ge upp och tänka att växter inte är något för dig så kan du testa andra växter istället.

Här kommer mina tips på växter som står emot ohyra bra.

Doftpelargoner

Slipp ohyra genom rätt växter - doftpelargoner
Dr Westerlund i mitt köksfönster.

Jag har haft plantor av Dr Westerlund som råkat stå bredvid rejält tripsangripna palettblad utan att de drabbats. Faktum är att mina Dr Westerlund aldrig drabbats av någon ohyra överhuvudtaget. Och inte någon av mina övriga doftpelargoner heller. Kanske är det så att den starka doften avskräcker? Man brukar ju rekommendera skarpt doftande blommor som till exempel tagetes mellan raderna av grönsaker i trädgårdslanden för att avskräcka ohyra, så det är inte omöjligt.

Vissa typer av kallaväxter

Kallasläktet är stort och mångfacetterat, så mottagligheten för ohyra varierar. Några varianter som till exempel monstera och alocasia drabbas rätt lätt av trips, medan vissa andra kallaväxter står emot det mesta.

Fredskalla i min dotters rum.

Det gäller till exempel en sådan trotjänare som fredskallan – Spathiphyllum Wallisii. Den tycks inte vara särskilt mottaglig när det gäller ohyra. Samma sak gäller garderobsblomman – Zamioculcas samiifolia

Av Kurt Stüber <a rel="nofollow" class="external autonumber" href="http://www.kurtstueber.de/">[1]</a> - <a rel="nofollow" class="external text" href="http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html">caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html</a> part of <a rel="nofollow" class="external text" href="http://www.biolib.de">www.biolib.de</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0">CC BY-SA 3.0</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5356">Länk</a>
Aglaonema nitidum – en växt ur silverkallasläktet

Lite roligare än de gamla trotjänarna är kanske växter ur gruppen Aglanomena – silverkalla. De finns i ett stort antal olika varianter, men alla har det gemensamt att de har vackra flerfärgade blad. Förutom att det är tjusiga växter som är roliga att samla på så är de lättskötta och drabbas sällan av ohyra.

Typiska söderfönsterväxter

Den ohyra som är vanligast, trips och olika varianter av kvalster, gillar torr och varm miljö inomhusmiljö. De flesta växter ogillar den miljön och blir allmänt hängiga och mottagliga för ohyra.

Slipp ohyra - välj kaktusar
Bildkälla: Affari of sweden. Kaktusar ‘High chaparall’

Däremot är växter som trivs i söderfönstermiljö mer motståndskraftiga mot just trips och kvalster. Tänk kaktusar och olika varianter av fetbladsväxter som paradisträd.

Slipp ohyra
Bildkälla: Affari of Sweden. Längst bak i bild en flasklilja. Kaktusar, suckulenter och en aloe vera.

Flasklilja och Aloe Vera är andra tips. Alla dessa soltåliga växter kan drabbas av ullöss, men det är ärligt talat inte en jättevanlig ohyra.

Kom gärna med tips på fler växter som du tycker står emot ohyra bra!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *