Gör det själv och andra tips och trix Inredning

Att omge sig med växter – Om Linnés Hammarby

“Apskåpet”

I förra veckan såldes ett skåp tillverkat av Josef Frank för Svenskt Tenn som brukar kallas för “apskåpet”. Det klubbades för 3,7 miljoner kronor på Bukowskis. Anledningen till att det blev så dyrt är, förutom Svenskt Tenn-hypen, att det ursprungligen var ett beställningsskåp som bara tillverkades i ett exemplar. Det som gör skåpet så unikt är att det är tapetserat med handkolorerade kopparstick ur Comte de Buffons klassiska verk “Histoire naturelle”.

Linnés Hammarby
Bildkälla: Wikipedia

Tydligen var det från Carl von Linnés sommarbostad Hammarby utanför Uppsala som Estrid Ericsson på Svenskt Tenn hämtat inspiration.

Kopparstick på väggen i Linnés Hammarby

I sitt arbetsrum och sovrum har Linné nämligen tapetserat väggarna med handkolorerade kopparstick istället för tapeter. I sovrummet består kopparsticken av växter han själv namngivit. De bär till och med hans egna anteckningar.

Han lär ha fått frågan om varför han satt upp dem och svarat något i stil med: “för att jag vill se dem så länge jag lever.” De finaste planscherna hade han placerat framför sängen så han kunde se dem så snart han slog upp ögonen.

I mer än 200 år har de där planscherna suttit uppklistrade på väggen. De sitter direkt på timmerväggen vilket förstås inte är optimalt för bevarandet av dem, men nu har man börjat restaurera dem försiktigt så att de ska hålla att titta på ett tag till.

Att inspireras av Linnés Hammarby

“Florabyrå Linné”, jubileumsutgåva, Firma Svenskt Tenn 2007

För det första. Jag tänker försöka jaga reda på gamla floror på loppis. När det gäller böcker brukar det oftast vara fyndläge. Sedan ska jag ge mig på att tapetsera in något litet skåp eller en byrå.

För det andra. Under sommarens hemester har jag tänkt mig en tur till Carl och Karin Larssons Lilla hyttnäs. Nu lägger jag till Linnés Hammarby på listan. Det ägs nämligen av Uppsala universitet och är öppet för allmänheten.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *