Månadens blomfantast

Månadens blomfantast december – Ann-Marie

Månadens blomfantast är en ny kategori här i bloggen där jag vill lyfta fram er läsare. Här får du varje månad stifta bekantskap med någon av alla mina växtälskande bloggläsare som berättar om och visar sina favoritväxter.


Namn: Ann-Marie Jönsson

Bor: Kristianstad

På bilden ser du, förutom Ann-Marie själv, en Dioscorea elephantipes. Det är en knölväxt som får hjärtformade blad på långa rankor.


Hur började ditt växtintresse?

Mitt växtintresse har funnits så länge jag minns. Redan som barn älskade jag växter. Jag tog sticklingar från min mammas krukväxter och jag sådde nötter, kärnor och allt som jag kunde hoppas skulle gro. Sen har mitt intresse bara blivit större med åren.

Vad är det bästa med krukväxter?

Jag blir glad av växter och älskar att pyssla med dom. Jag har tyckt att det har varit roligt att utmana mig själv genom att odla lite udda växter.

En av Ann-Maries vackra Echinopsis-kaktusar. Vilken magnifik blomning!

Att hålla på med mina växter ger mig energi och glädje. Jag känner verkligen att jag är i flow och i nuet när jag ägnar mig åt växter.

Har du några växtfavoriter?

Jag började med kaktusar och suckulenter. I många år var det “bara” dessa som gällde. Jag tycker om vackra former, färger och olika växtsätt. De senaste 10 åren har mitt intresse för insektsätande växter vuxit.

En av Ann-Maries större Nepenthes (kannrankor). Den är numer så stor att den inte längre får plats i odlingsskåpet!

Nu har jag tre växtskåp/odlingsskåp där mina Nepenthes (kannrankor) och andra tropiska insektsätande växter övervintrar. Nepenthes är favoriter bland dessa. Några insektsätande växter och en del kaktusar övervintrar i vårt uterum.

Jag är också väldigt förtjust i växter med caudex (till exempel Fockkea edulis och Dioscorea elephantipes) och växter som man odlar från knölar/rhizomer (typ vissa begonior, Smithianta, Sinningia med flera).

Det finns så oerhört många olika sorters fantastiska växter. Inte konstigt att man blir förälskad i många olika sorter. 

Jag tycker även det är spännande med växter som Amorphophallus, Dracunculus och liknande. Att deras blommor inte doftar “gott” bryr jag mig inte om, för blommorna är magnifika.

En Hoodia Ruschii som Ann-Marie drivit upp från frö. Den blommar rikligt varje vår och sommar.

Jag nördar in på väldigt olika sorters växter. Jag har även köksfönstret fullt av saintpaulior i alla de färger (15 plantor på 2 hyllor). Dessutom har jag även köpt några Tillandsior (luftplantor) de senaste åren. Favoriten av dessa är Xerografica. Det är fascinerande växter, vackra i både färg och form. Det finns så oerhört många olika sorters fantastiska växter. Inte konstigt att man blir förälskad i många olika sorter. 

Föredrar du gröna eller blommande växter?

Jag tycker egentligen om både gröna växter och blommande växter. Just nu är jag väldigt förtjust i växter med vackra blad, som Begonia Rex, syskonstjärna med flera. Likaså växter som får stora caudex är favoriter.

Hur får du tag på nya sorter? Köper du helst sticklingar eller färdiguppdrivna växter?

Jag har mestadels drivit upp mina växter från frö eller sticklingar. Äldsta fröuppdrivna kaktusen är 36 år gammal. Det är nog de senaste 2-3 åren som jag har börjat köpa små sticklingar av växter jag absolut “måste ha”.

Jag köper i princip inte “vuxna” växter, jag tycker att det är roligt att driva upp dom själv på olika sätt.

Jag köper gärna knölar och fröer på nätet. Dessa köper jag oftast från odlare. Jag söker på namnet på växten jag vill ha och ser vilka som har dessa till salu. Jag köper i princip inte “vuxna” växter, jag tycker att det är roligt att driva upp dom själv på olika sätt.

En blommande Matucana madisonorium.

Jag är med i olika växtgrupper på facebook: Kaktusar & Suckulenter, Köttätande växter i Sverige, Stapelia-Huernia-Orbea och även Orkidéer för alla. Genom dessa grupper har jag hittat både fröer och små plantor.


Har du någon växt du letar/suktar efter?

Amorphophallus bulbifer. Bildkälla: Wikipedia

Just nu suktar jag efter att hitta en knöl av Amorphophallus Bulbifer. Jag hoppas hitta en sådan till våren.

Odlar du utomhus också eller är det inomhusväxter som är din passion?

Det är inomhusväxter som är min stora passion. Men jag har även odlat i vår trädgård genom åren. 

Tack snälla Ann-Marie för att du ville dela med dig av ditt växtintresse! Vill du vara med och berätta om ditt växtintresse i Månadens blomfantast? Hör av dig till mig på hej@blomfantast.se isåfall!

Fler blomfantaster hittar du här:

Annons

2 kommentarer

 1. Bengt Zanderholm säger:

  Hej! Vilka fantastiska fina växter du har! Helt fantastiskt! Idag har jag samplanterat tre stycken hoyor i en självvattningskruka. på grund av att jag har drabbats av cancer så har mitt intresse för växter blivit fanatiskt. Efter som att jag än så länge inte kan vara med i den orkester som jag var i förr, så har det blivit samma fanatism som när jag spelade.
  mvh Bengt z

 2. Ann-Marie säger:

  Så ledsamt att höra att du har cancer. Hoppas att du har en god prognos och kan bli frisk igen.
  Växter är verkligen en lisa för själen. Växter är mitt allra största intresse 😄. Ger så mycket att hålla på med dessa.
  Önskar dig allt gott 🌺!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *