Gör det själv och andra tips och trix Personligt

2022 – Det kreativa året!

Jag gav ett nyårslöfte till mig själv i fjol att år 2022 skulle gå i kreativitetens tecken. Jag älskar ju att skapa och ville pusha mig själv att ta tag i det kreativa och se det som en viktig del av mitt liv. Något som faktiskt utvecklar mig och skänker avslappning och lugn.

När nu år 2022 lider mot sitt slut kan man fråga sig hur det har gått. Har jag prioriterat att vara kreativ? Vi kan väl kika!

Teckna och skriva

2022 - det kreativa året. Kreativa väskan.

Av ett loppisfyndat tyg sydde jag “kreativa väskan”, en väska som jag fyllde med pennor, block och målarsaker. Målet för året var att väskan skulle med överallt, så att jag närhelst andan föll på kunde plocka upp ett block och skissa eller träna på att skriva letteringbokstäver/kalligrafi.

Det målet uppnådde jag. Varje helg i stugan följde väskan med, till och med på semestertågluffen hade jag med den. Det blev en hel del skissat och skrivet!

Mönstret till väskan är en egen variant av den här väskan.

Lappa och laga

Lappa och laga - det kreativa året.

Lappa och laga kläder ingick i min kreativa plan. Jag testade att använda sashikoteknik för att göra synliga lagningar i avvikande färg. Så kul och så snyggt! Under hela året har jag lagat till synes uttjänta kläder på det här sättet.

Det gör inget att det är rejält trasiga plagg. Det blir ändå som små konstverk, ju mer stygn desto finare.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för att lära sig diverse lagningsknep.

Sy nytt av gammalt

Jag gillade att sy när jag var yngre och min symaskin har jag ägt i rätt många år, men det var oerhört länge sedan jag gav mig tid att sy kläder. Jag har mest använt symaskinen för att laga barnens kläder. Under mitt kreativa år var min plan att ge mig i kast med att sy mer kläder.

På loppis har jag fyndat massor av roliga gamla mönster. Där kan man också hitta gamla tyger, gardiner och påslakan som kan användas i diverse syprojekt. Har jag sytt? Ja faktiskt massor! Bland annat har jag sytt det där 70-talsmönstret i mitten på bilden. En slags förklädesklänning i grovt tyg som jag tänkte ha som trädgårdsförkläde nästa sommar.

Den här tvådelade pyjamasen har jag sytt i en uppsjö varianter. Perfekt att använda makens gamla trötta t-shirts som material. Mönstret är ett gratismönster från The Assembly line, som du enkelt laddar hem som pdf. Jättelätt att följa och sy!

Måla möbler i gammal teknik

Ådringsmåla - det kreativa året.
En fixad “Moppe” där jag nu förvarar alla mina fröer och annat växtrelaterat.

En annan sak jag sysslat med mycket förr, men knappast alls på senare tid, är ådringsmålning. Alltså måla möbler med gammal måleriteknik. Att återuppta det ingick även det i min kreativa plan för året. Till exempel gjorde jag en make over av den klassiska Ikeaförvaringen “Moppe”. Resultatet ser du i bilden ovan.

Odla för nytta och nöje

Odling går för mig under kreativitetsetiketten. Mitt mål under året var att öka dosen odling rejält, både ätbart och blommor. Jag har möjlighet att odla både på tomten i stan och i sommarstugan, så det handlade om att utöka odlingsytan för att gå i land med målsättningen.

Odla för nytta och nöje - det kreativa året
Upphöjda odlingsbäddar i stan. Hösten 2022. Finns definitivt plats för mer odlingsyta!

I stan har jag en hel del outnyttjad gräsmatta i gynnsamt läge, så det fick bli där jag testade att göra en upphöjd bädd. Min första bädd är den du ser längst bak i bilden. Jisses vad det växte under sommaren. Resultatet blev så lyckat att jag under hösten grävde en ny bädd (den till höger i bilden). Den står nu redo att tas i bruk till våren.

Den ena bädden ska enbart användas till blommor för snitt; dahlia, rosenskära, zinnia och annat. Zinnia är förövrigt mitt bästa tips om du vill odla blommor för att ta in. De finns i massor av tjusiga varianter och kan stå osannolikt länge i vas utan att vissna. Vi pratar veckor!

I sommarstugan hade jag tidigare fem pallkragar och där utökade jag med ytterligare två. Sommarstugan ligger i nåt slags gränsområde mellan klimatzonerna 6,7 och 8. Men det måste vara ett gynnsamt mikroklimat för det växer trots det extremt bra där.

Summering och plan för nästa år

När jag tittar tillbaka på året i det här inlägget så inser jag att jag varit väldigt kreativ. Jag har fått mycket gjort. Förutom de här lite större målen så har jag dessutom gjort diverse småpyssel, så jag är mycket nöjd med resultatet.

Plan för nästa år:

Mer av allt egentligen. Det är så tillfredsställande att ägna sig åt skapande istället för att ligga och slötitta på all världens serier. Jag ska försöka lära mig lite nya tekniker, till exempel makramé. Jag har hittat en gammal instruktionsbok från 70-talet som verkar bra.

Det är förövrigt ett tips. Leta gamla hobbyböcker på loppis. På 70-talet skrevs det massor av superpedagogiska hobbyböcker som fortfarande fungerar jättebra. Dessutom kostar de en spottstyver på loppis.

Kreativa artikeltips från bloggen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *