Krukväxternas historia Övriga tips till växtnörden

Ännu mer Carl och Karin Larsson

Efter att jag skrev det förra inlägget om Carl och Karin Larsson utifrån ett växtperspektiv så fick jag lust att nörda ner mig lite mer och lyckades hitta en bok som handlade precis om det,  Karin Larsson och blommorna i Sundborn av Christina Högardh-Ihr. Vilken härlig bok! Den handlar faktiskt rakt igenom om det stora växtintresset som Karin Larsson hade. Både inomhus och utomhus.

Boken verkar inte finnas i bokhandeln just nu, men den går att få tag på i allehanda antikvariat. Jag hittade min på Bokbörsen

Jag hade ju lite funderingar över vilka växter som de hade i det som de kallade sitt stora “Blomsterfönster” och försökte i min desperation zooma in och klura ut själv. Det enda jag kom fram till var en murgröna längst till vänster.  Men tänk, i boken får man veta exakt vilka blommor det är som står där!

I fönstret kan man hitta murgröna, pelargoner, fuchsia, bladkaktus, clivia (mönjelilja) och diverse sticklingar från olika växter. Fast den där höga växten långt till höger funderar jag vad det är för någon, den stämmer inte riktigt in på de sorter som räknas upp.

En annan lite rolig bild är den här på Karin Larsson när hon vattnar en Kamelia i Carl Larsson atelje i Falun. Ta en kik på vattenkannan. Ingen jag skulle orka kånka runt på när jag vattnar mina krukväxter.

Hur som helst är det här en härlig bok för växtnördar. Massor med fina foton och vackra bilder målade av Carl Larsson, men hela tiden med växterna i fokus.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *