Inredning Krukväxternas historia

Carl och Karin Larsson med växter i fokus

Jag blev så full i skratt när jag googlade runt efter krukväxter från förr i tiden och dök på de här klassiska tavlorna av Carl Larsson. Man blir lätt lite blind för hans motiv, eftersom de är rätt så uttjatade vid det här laget.

Men ta en titt på de här bilderna och ha växterna i fokus! Hur trendigt är inte precis det där idag? Hon var nog en riktig växtgäri Karin Larsson.

Vad sägs om det här fönstret? Carl Larsson kallar det för “Blomsterfönstret”. Det kan ju få vilken växtnörd som helst att dregla! Jag kommer på mig med att försöka zooma in bilden för att jag ska kunna se vad det är för sorter. Jag som håller på och försöker få till en “växtgardin” i köket spanar lite extra på växten längst till vänster på fönsterkarmen. Det ser ut att vara en murgröna.

Det jag också gillar med det här fönstret är att, även om det är proppfullt av växter, så har växterna variation i höjd. Det blir ju så mycket mer intressant för ögat då. Så har vi krukorna. Bara terakottakrukor, som jag tänker mig är så där härligt patinerade med udda kaffefat som krukfat.

Karin Larsson växter

Eller det här lilla fönstret rakt fram i bilden. Det så är så fint när växterna (även här en murgröna) får bli som en fin skir gardin. Här blir ju fönstret nästan som en tavla bland de övriga tavlorna. Överhuvudtaget tycker jag det är vackert med gardinlösa fönster, där ljuset får flöda fritt och växterna är i fokus.

Annons

1 kommentar

  1. […] välkända klassiker som kulturarvspelargoner, Mårbacka-pelargon, uppstammad Dr Westerlund och Karin Larssons växttrappa kommer hypas en del. Och gamla hederliga, gammeldags feelgoodklassiker som knölbegonia, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *