Odla

Gurkgardin – mitt nya projekt!

Det är otroligt snyggt med växtgardiner. Nu är min tanke att jag ska skapa en ätbar variant som ändå kan se snygg ut. Jag ska testa att odla gurka i mitt vardagsrumsfönster. Optimalt hade varit i köksfönstret, att odla ätbart hade passat fint i köket, men tyvärr är det för mörkt där.

Jag har köpt fröer till en lite mindre gurksort ‘Baby’ som sägs lämpa sig väl för krukodling. Gurkorna blir ungefär 8-10cm långa. Desstutom behöver sorten inte pollineras, vilket känns enklare när man ska odla inomhus.

Gurka är oroligt duktig på att klättra, de kan gripa tag i nästan vad som helst och leta sig uppåt. Jag har tänkt att jag ska knyta snören som får hänga ned från gardinstången som stjälkarna får ta tag i.

gurkgardin på gång

Det här är en bild från ett försök jag gjorde för flera år sedan. Jag köpte de största krukorna från Bergs Potter jag kunde hitta, så gurkplantorna skulle ha gott om plats i krukan. För hur det än är så kan jag inte tänka mig att ställa ett par hinkar i fönstren, det måste vara fint också annars får det faktiskt vara för mig.

Som du ser blir plantorna rätt fina. Tyvärr har jag ingen bild på när plantorna när de blev större. Men gurka fick jag i varje fall!

Jag återkommer med bilder och lite fler tips och råd när mina plantor börjar växa på sig.

Annons

6 kommentarer

 1. Barbro säger:

  När är bäst att så?

  1. Blomfantast säger:

   Den här ska jag ju ha inne i ett fönster så då funkar det att så nu när ljuset börjar komma tillbaka. Ska gurkan sättas ut så kan det vara läge att vänta till senare i mars. Gurka gror jättesnabbt och växer även till sig fort.

   1. Barbro säger:

    Precis köpt o ska testa 🙂 Hur stor kruka tror du man måste ha? Tänker som du att en hink… Nja 🙂 Hur högt växer de? Du som har lite erfarenhet.

    1. Blomfantast säger:

     Kul! De behöver rätt rejäl kruka för de vill ha mycket jord och näring. Krukan på bilden är 25cm i diameter upptill och den funkade jättebra! Det kan säkert gå med någon storlek mindre på krukan också. De växer så högt att de klättrar på gardinstången och ramar in hela fönstret 🙂 Ganska coolt när det hänger ned en gurka från gardinstången 🙂

 2. Therese Grabe Hedin säger:

  Hej! Jag undrar hur detta projekt gick? Funderar på att testa i år😃
  Mvh Therese

  1. Blomfantast säger:

   Det gick jättebra, fick massor av goda smågurkor 😀 Trixet är att hitta ett fönster som är ljust men inte blir för varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *