Krukväxter

Stamma upp Dr Westerlund – så gör du!

Det är kul att experimentera med sina växter därhemma. Mitt senaste projekt är att försöka stamma upp en Dr Westerlund så att den blir som ett träd.

Dr Westerlund

Den här bilden hittade jag via Pinterest och den inspirerade mig mycket. Jag vill också försöka mig på att göra ett stort träd av någon av alla mina små Dr Westerlund. Jag har en hel del sticklingar att ta av så jag törs experimentera och misslyckas.

Hur går man då tillväga?

Här kommer mina tips!

1. Välj en stickling som växer hyfsat rakt.

2. Ta bort bladen på stammen och spara några i toppen.

3. Sätt stödpinnar så att plantan har något att luta sig mot och fortsätter att växa rakt.

4. När plantan nått den höjd du vill att den ska vara, så kapar du toppen strax ovanför ett bladpar. Då börjar den grena sig.

5. Fortsätt att beskära efter behov så att din uppstammade Dr Westerlund blir tät och fin och inte spretar iväg. När du beskär så klipper du alltid strax ovanför ett bladpar, så att den kan fortsätta att grena sig.

6. Kom ihåg att hela tiden hålla efter stammen. Innan stammen blivit vedartad vill det gärna komma nya blad där.

Läget just nu!

Så värst långt har jag inte hunnit i mitt uppstammande.

Nu har den börjat dra iväg på höjden och så småningom är det dags att kapa toppen så den börjar grena sig och bilda en trädkrona. Stammen håller jag efter från nya blad som växer ut, jag vill ju att den ska bli tjock och stamliknande.

Jag återkommer med bilder under resans gång med just den här plantan. Det gäller att ha tålmodig, för det tar sin lilla tid att få till den vedartade stammen. 

Det här är ett resultat av ett tidigare försök till uppstamning av Dr Westerlund. Gulliga men inte fullt så pampiga som min inspirationsbild. Felet jag gjort här är att jag kapat den för tidigt innan den fått den höjd på stammen som jag vill ha. Nu får jag helt enkelt inse att de här inte blir större träd än så här.

Uppdatering

Stamma upp Dr Westerlund

Längst till vänster kan du se hur sticklingen jag använde i inlägget ser ut ungefär 1 1/2 år senare. Det tar sin lilla tid alltså, men är väl värt all väntan. Nu har stammen börjat bli så hård att jag snart kan ta bort stödpinnen!

Fler artiklar jag skrivit om Dr Westerlund

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

13 kommentarer

 1. Linda Magnusson säger:

  Hej!
  Skulle vara jätte kul med en uppdatering och bilder på dina Westerlundare!
  Jag håller också på att stamma upp min men det tar så lång tid ? Hade varit kul med lite inspiration.

  1. Blomfantast säger:

   Hej Linda!
   Jag ska absolut lägga in en uppdatering framöver. Men precis som du säger så tar det en väldigt tid. Man vill ju ha den där vedartade stammen och det är nästan den som tar längst tid att få till. Jag började min uppstamning i maj och det är långt ifrån ett fint träd ännu. Man får ha rejält med tålamod! Men som sagt uppdatering kommer!
   /Bodil

   1. Elin säger:

    Hej! Jag håller med på att stamma upp min dr w. Men jag undrar när jag ska klippa den för att grena sig, när du klippte den har själva stammen blivit längre eller växer bara kronan?

    1. Blomfantast säger:

     Du måste vänta med att klippa toppen tills stammen fått den höjd du vill ha. När du väl klippt så blir inte stammen längre, utan precis som du säger är det bara kronan som växer.
     /Bodil

 2. […] Jag går tillväga på ungefär samma sätt som jag gjorde med Dr Westerlund, det kan du läsa mer om här. […]

 3. Linda Taleb säger:

  Om stammen blir trä, kan jag kapa toppen.?

 4. Michaela säger:

  Planterar du direkt i krukorna? Är det sånna krukor som man kan göra det med? 🙂 Vet du om det är likadant med dem “färgade” på Berg Potter?

  1. Blomfantast säger:

   Ja jag planterar rakt i lerkrukorna, rötterna mår fint och kan andas i den typen av krukor. Dessutom så är det nästan omöjligt att övervattna, eftersom lerkrukan suger upp överskottet av vatten 🙂
   Jag planterar rakt i de färgade krukorna från Bergs Potter också, de har ju hål i botten. Det man kan tänka på där är att de färgade krukorna är glaserade, så de håller fukten mer än en vanlig lerkruka. Med andra ord kan man behöva vara lite försiktigare när man vattnar.

 5. Gunilla Lagman säger:

  Hej när ska man plantera om Dr Westman. Hur går man den att blomma

  1. Blomfantast säger:

   Plantera om kan du göra när det behövs, men det är inte så tokigt att ge den en liten knuff med ny jord så här på vårkanten. Om du vill att den ska blomma ska du inte beskära den på vårkanten, som man gör med andra pelargoner, utan på hösten. Det är väldigt lätt att blomanlagen följer med om du beskär på våren. Sen kan den behöva en lite kyla för att komma igång att blomma. Mina har aldrig blommat inomhus, däremot har alla som jag har ute om somrarna blommat.
   /Bodil

 6. Sofia säger:

  Hej, får se om du ser detta när det gått så lång tid.. Sätter du sticklingarna i vatten och väntar på rötter eller sätter du dem direkt i jord? Vet att det är vanligt att skippa vattnet med pelargoner men jag testade att sätta direkt i jord med westerlund och den tog sig inte 🤔

  1. Blomfantast säger:

   De är rätt trögrotade i vatten. När jag snabbt vill ha rötter så använder jag torvbriketter och placerar under plasthuv. Då lyckas garanterat rotningen.

 7. Martin Pollak säger:

  Jag blandar hälften perlite och hälften planteringsjord. Klyver isär stammen sista cm på sticklingen för att stimulera rotbildning. Funkar perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *