Stamma upp Dr Westerlund – så gör du!

Stamma upp Dr Westerlund – så gör du!

Det är kul att experimentera med sina växter därhemma. Mitt senaste projekt är att försöka stamma upp en Dr Westerlund så att den blir som ett träd.

Dr Westerlund

Den här bilden hittade jag via Pinterest och den inspirerade mig mycket. Jag vill också försöka mig på att göra ett stort träd av någon av alla mina små Dr Westerlund. Jag har en hel del sticklingar att ta av så jag törs experimentera och misslyckas.

Hur går man då tillväga?

Här kommer mina tips!

1. Välj en stickling som växer hyfsat rakt.

2. Ta bort bladen på stammen och spara några i toppen.

3. Sätt stödpinnar så att plantan har något att luta sig mot och fortsätter att växa rakt.

4. När plantan nått den höjd du vill att den ska vara, så kapar du toppen strax ovanför ett bladpar. Då börjar den grena sig.

5. Fortsätt att beskära efter behov så att din uppstammade Dr Westerlund blir tät och fin och inte spretar iväg. När du beskär så klipper du alltid strax ovanför ett bladpar, så att den kan fortsätta att grena sig.

6. Kom ihåg att hela tiden hålla efter stammen. Innan stammen blivit vedartad vill det gärna komma nya blad där.

Läget just nu!

Så värst långt har jag inte hunnit i mitt uppstammande.

Nu har den börjat dra iväg på höjden och så småningom är det dags att kapa toppen så den börjar grena sig och bilda en trädkrona. Stammen håller jag efter från nya blad som växer ut, jag vill ju att den ska bli tjock och stamliknande.

Jag återkommer med bilder under resans gång med just den här plantan. Det gäller att ha tålmodig, för det tar sin lilla tid att få till den vedartade stammen. 

Det här är ett resultat av ett tidigare försök till uppstamning av Dr Westerlund. Gulliga men inte fullt så pampiga som min inspirationsbild. Felet jag gjort här är att jag kapat den för tidigt innan den fått den höjd på stammen som jag vill ha. Nu får jag helt enkelt inse att de här inte blir större träd än så här.

Uppdatering

Stamma upp Dr Westerlund

Längst till vänster kan du se hur sticklingen jag använde i inlägget ser ut ungefär 1 1/2 år senare. Det tar sin lilla tid alltså, men är väl värt all väntan. Nu har stammen börjat bli så hård att jag snart kan ta bort stödpinnen!

Avslutningsvis

Vill du vara med i min klubb? Skriv gärna upp dig för min mailklubb så får du nyheter, tips och trix rakt i mailboxen ett par gånger i månaden. Inget spammande jag lovar, bara härligt nörderi kring växter.

24 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


10 thoughts on “Stamma upp Dr Westerlund – så gör du!”

 • Hej!
  Skulle vara jätte kul med en uppdatering och bilder på dina Westerlundare!
  Jag håller också på att stamma upp min men det tar så lång tid ? Hade varit kul med lite inspiration.

  • Hej Linda!
   Jag ska absolut lägga in en uppdatering framöver. Men precis som du säger så tar det en väldigt tid. Man vill ju ha den där vedartade stammen och det är nästan den som tar längst tid att få till. Jag började min uppstamning i maj och det är långt ifrån ett fint träd ännu. Man får ha rejält med tålamod! Men som sagt uppdatering kommer!
   /Bodil

   • Hej! Jag håller med på att stamma upp min dr w. Men jag undrar när jag ska klippa den för att grena sig, när du klippte den har själva stammen blivit längre eller växer bara kronan?

    • Du måste vänta med att klippa toppen tills stammen fått den höjd du vill ha. När du väl klippt så blir inte stammen längre, utan precis som du säger är det bara kronan som växer.
     /Bodil

 • Planterar du direkt i krukorna? Är det sånna krukor som man kan göra det med? 🙂 Vet du om det är likadant med dem “färgade” på Berg Potter?

  • Ja jag planterar rakt i lerkrukorna, rötterna mår fint och kan andas i den typen av krukor. Dessutom så är det nästan omöjligt att övervattna, eftersom lerkrukan suger upp överskottet av vatten 🙂
   Jag planterar rakt i de färgade krukorna från Bergs Potter också, de har ju hål i botten. Det man kan tänka på där är att de färgade krukorna är glaserade, så de håller fukten mer än en vanlig lerkruka. Med andra ord kan man behöva vara lite försiktigare när man vattnar.

  • Plantera om kan du göra när det behövs, men det är inte så tokigt att ge den en liten knuff med ny jord så här på vårkanten. Om du vill att den ska blomma ska du inte beskära den på vårkanten, som man gör med andra pelargoner, utan på hösten. Det är väldigt lätt att blomanlagen följer med om du beskär på våren. Sen kan den behöva en lite kyla för att komma igång att blomma. Mina har aldrig blommat inomhus, däremot har alla som jag har ute om somrarna blommat.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.