Stamma upp Dr Westerlund

Stamma upp Dr Westerlund

Det är kul att experimentera med sina växter därhemma. Mitt senaste projekt är att försöka stamma upp en Dr Westerlund så att den blir som ett träd.

 

Dr Westerlund

 

Den här bilden hittade jag via Pinterest och den inspirerade mig mycket. Jag vill också försöka mig på att göra ett stort träd av någon av alla mina små Dr Westerlund. Jag har en hel del sticklingar att ta av så jag törs experimentera och misslyckas.

 

Hur går man då tillväga?

Här kommer mina tips!

 • Välj en stickling som växer hyfsat rakt.
 • Ta bort bladen på stammen och spara några i toppen.
 • Sätt stödpinnar så att plantan har något att luta sig mot och fortsätter att växa rakt.
 • När plantan nått den höjd du vill att den ska vara, så kapar du toppen. Då börjar den grena sig.
 • Fortsätt att beskära efter behov så att din uppstammade Dr Westerlund blir tät och fin och inte spretar iväg.
 • Kom ihåg att hela tiden hålla efter stammen. Det vill gärna komma nya blad där.

 

Läget just nu!

Så värst långt har jag inte hunnit i mitt uppstammande.

 

Nu har den börjat dra iväg på höjden och så småningom är det dags att kapa toppen så den börjar grena sig och bilda en trädkrona. Stammen håller jag efter från nya blad som växer ut, jag vill ju att den ska bli tjock och stamliknande.

Jag återkommer med bilder under resans gång med just den här plantan. Det gäller att ha tålmodig, för det tar sin lilla tid att få till den vedartade stammen. 

 

 

Det här är ett resultat av ett tidigare försök till uppstamning av Dr Westerlund. Gulliga men inte fullt så pampiga som min inspirationsbild. Felet jag gjort här är att jag kapat den för tidigt innan den fått den höjd på stammen som jag vill ha. Nu får jag helt enkelt inse att de här inte blir större träd än så här.

 

Avslutningsvis

Vill du vara med i min klubb? Skriv gärna upp dig för min mailklubb så får du nyheter, tips och trix rakt i mailboxen ett par gånger i månaden. Inget spammande jag lovar, bara härligt nörderi kring växter. 


3 thoughts on “Stamma upp Dr Westerlund”

 • Hej!
  Skulle vara jätte kul med en uppdatering och bilder på dina Westerlundare!
  Jag håller också på att stamma upp min men det tar så lång tid ? Hade varit kul med lite inspiration.

  • Hej Linda!
   Jag ska absolut lägga in en uppdatering framöver. Men precis som du säger så tar det en väldigt tid. Man vill ju ha den där vedartade stammen och det är nästan den som tar längst tid att få till. Jag började min uppstamning i maj och det är långt ifrån ett fint träd ännu. Man får ha rejält med tålamod! Men som sagt uppdatering kommer!
   /Bodil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *