Många tänker nog på Dr Westerlund som en grön krukväxt, men Dr Westerlund är en doftpelargon, vilket betyder att den som andra pelargoner kan blomma. Det är dock inte jättevanligt. Hos mig blommar Dr Westerlund nästan aldrig, eftersom jag inte prioriterar själva blommandet utan istället fokuserar på att forma växten. Jag tycker nämligen den är så fin som grön krukväxt.
Om du vill få din Dr Westerlund att blomma så får du några tips här.
Klipp ned på hösten
Om man väljer att klippa ned sina pelargoner, så ska ju vanliga pelargoner klippas ned på vårkanten när man väcker dem till liv från vintervilan. Så är inte fallet med Dr Westerlund, den ska klippas ned/toppas på hösten om du vill att den ska blomma. September/oktober är en bra tid. Är du där och klipper ned och tar sticklingar på vårkanten så är det med all säkerhet blomskotten du klipper bort. Dr Westerlund blommar tidig vår och tidig höst, ljust men lite svalare vill den ha för att komma igång med blomningen.

Ställ den utomhus
För att Dr Westerlund ska blomma så krävs det mycket ljus, vilket den sällan får inomhus. I de ljusaste fönsterna inomhus blir det dessutom oftast för varmt. Den här du ser på bilden är samma som blommar på den översta bilden. Den är utplanterad som liten planta i maj. Därefter har den fått växa fritt utan att bli klippt eller formad och nu i september så har den fått sina första blommor.
Dr Westerlund är en växt som verkligen gillar att stå utomhus, den växer på ett sätt den inte gör inomhus och blir kraftig och fin. Jag brukar alltid driva upp några småplantor på vårkanten som jag sen planterar ut i stora krukor där de brukar bli stora som buskar. De är så fina att ha utomhus, vare sig de har blommor eller ej.
Fler artiklar jag skrivit om Dr Westerlund
- Stamma upp Dr Westerlund
- Stamma upp Dr Westerlund – en träning i tålamod
- Ta sticklingar av Dr Westerlund
- Ska man klippa ned sin Dr Westerlund på våren?
- Mormorsväxter – Dr Westerlund/rosengeranium
Vill du vara med i min mailklubb?
Isåfall får du ett par utskick varje månad med tips och trix från bloggen, men även en hel del unikt material.
[…] Vi Dr Westerlund-fantaster vet att det inte är det enklaste att få den att blomma och det är inte ens säkert att vi vill att den ska blomma. Den är ju så fin ändå! I det här inlägget får du tips på vad du kan tänka på om du vill att din Dr Westerlund ska blomma. […]
[…] till vänster en blomma fanns kvar på doftpelargonen och placerades i en vas. Till höger är växten nerklippt. Doftpelargon heter också Dr. […]