Ska man klippa ned sin Dr Westerlund på våren?

Ska man klippa ned sin Dr Westerlund på våren?

Vill du att den ska blomma?

Då är svaret ja på frågan om du ska klippa ned den, dock inte på våren.

Dr Westerlund är ju en pelargonväxt och rekommendationen är att man behandlar den som en sådan och ställer undan den svalt på vintern. Men en skillnad i behandlingen mot vanliga pelargoner är att du ska klippa ned din Dr Westerlund på hösten istället för på våren om du vill att den ska sätta knopp och blomma. 

Ser du den mer som en grön krukväxt?

Då kan du strunta i att klippa ned den och ställa undan den. För mig är Dr Westerlund mer en grön krukväxt än en blommande pelargon och jag vill gärna ha den året om i fönstret. 

Jag klipper inte ned mina Dr westerlund på hösten och ställer aldrig undan dem under vinterhalvåret.

De kan bli lite ruggiga under den mörka delen av året, precis som andra krukväxter, men jag rensar regelbundet bort torra bruna blad. Och när det gäller vattningen, så kräver de mindre vatten under vintern om de inte står ovanför ett element.

När vårsolen bryter igenom i februari/mars så brukar jag toppa växten och klippa ned vissa kvistar som känns trista och rangliga helt så att de får börja på ny kula. Då skjuter nya grenar upp och föryngrar växten. Dessutom blir det en massa nya sticklingar!

Sen drar jag på med gödning och vips är Dr Westerlund på banan igen!2 thoughts on “Ska man klippa ned sin Dr Westerlund på våren?”

  • Hej! Så fina dr Westerlund 🙂 Kan man alltså skära lös blad som sticklingar också? Har min första som nu är ca 20-25 cm hög och är verkligen fin trots att vintern varit. Borde väl börja toppa om jag vill ha en kraft växt o h skulle gärna ha fler. Tack på förhand

    • Hej Carina! Jag har fått rötter på nåt blad någon gång, men aldrig lyckats få ett blad att ta sig i kruka. Men testa, det kan fungera för dig! Det är ju ett dilemma det där när man vill ta sticklingar och inte vill klippa i en växt som är fin. Skjuter den inga sidoskott som du kan klippa i utan att det märks så mycket? Sen går det ju väldigt snabbt att de växer till sig nu på våren, så där du klipper har du snabbt nya blad. När man väl fått igång ett gäng sticklingar av en växt så blir man mindre brydd att klippa ned och experimentera, man vet ju att man har fler plantor på gång.
      Ha det gott!/Bodil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *