Krukväxter

Ska man klippa ned sin Dr Westerlund på våren?

Vill du att den ska blomma?

Då är svaret ja på frågan om du ska klippa ned den, dock inte på våren.

Dr Westerlund är ju en pelargonväxt och rekommendationen är att man behandlar den som en sådan och ställer undan den svalt på vintern. Men en skillnad i behandlingen gentemot vanliga pelargoner är att du ska klippa ned din Dr Westerlund på hösten istället för på våren om du vill att den ska sätta knopp och blomma.

Ser du den mer som en grön krukväxt?

Då kan du strunta i att klippa ned den och att ställa undan den. För mig är Dr Westerlund till största delen en grön krukväxt än en blommande pelargon och jag vill gärna ha den året om i fönstret.

Jag klipper inte ned mina Dr Westerlund på hösten och ställer aldrig undan dem under vinterhalvåret.

De kan bli lite ruggiga under den mörka delen av året, precis som andra krukväxter, men jag rensar regelbundet bort torra bruna blad. Och när det gäller vattningen, så kräver de mindre vatten under vintern, om det inte är så att de står ovanför ett element.

När vårsolen bryter igenom i februari/mars så brukar jag toppa växten och klippa ned vissa växter som känns trista och rangliga helt så att de får börja på ny kula. Då skjuter nya grenar upp och föryngrar växten. Dessutom blir den en massa nya sticklingar! Dessa “vårsticklingar” blir till småplantor som jag planterar i stora krukor utomhus när vädret tillåter.

Fler artiklar jag skrivit om Dr Westerlund

Annons

4 kommentarer

 1. Carina säger:

  Hej! Så fina dr Westerlund 🙂 Kan man alltså skära lös blad som sticklingar också? Har min första som nu är ca 20-25 cm hög och är verkligen fin trots att vintern varit. Borde väl börja toppa om jag vill ha en kraft växt o h skulle gärna ha fler. Tack på förhand

  1. Blomfantast säger:

   Hej Carina! Jag har fått rötter på nåt blad någon gång, men aldrig lyckats få ett blad att ta sig i kruka. Men testa, det kan fungera för dig! Det är ju ett dilemma det där när man vill ta sticklingar och inte vill klippa i en växt som är fin. Skjuter den inga sidoskott som du kan klippa i utan att det märks så mycket? Sen går det ju väldigt snabbt att de växer till sig nu på våren, så där du klipper har du snabbt nya blad. När man väl fått igång ett gäng sticklingar av en växt så blir man mindre brydd att klippa ned och experimentera, man vet ju att man har fler plantor på gång.
   Ha det gott!/Bodil

 2. Josefin Berglund säger:

  Hej min blomguru!
  Testar slänga in en fråga på ett gammalt inlägg, hittar inget svar någonstans. Letat stickling på en doktor länge men idag fick jag ärva en hel planta. Skulle vilja frisera den lite och undrar om man kan/bör klippa i de ”förvedade” grenarna som blivit?

  Egentligen skulle jag vilja klippa den grenen aom fått hård bark låångt ner och försöka rota i en egen kruka som ett träd-experiment. Förstör man om man klipper i de?

  1. Blomfantast säger:

   Hej 🙂
   Det beror lite på skulle jag säga. Du kan absolut frisera genom att klippa i de förvedade grenarna, men det bildas inte gärna nya blad på hårda stammar så du får gå lite försiktigt fram. Och ju hårdare stam desto mer trögrotat, så det är inte säkert att du får rötter på ditt tänkta träd. Lite vanskligt alltså. Dr Westerlund är ju rätt trögrotade även i vanliga fall. Kan du inte knipsa lite sticklingar av plantan du fått och köra uppstamning från grunden? Även om jag förstår att det är segt att vänta så länge på att det ska bli ett träd 🙂
   Bästa rotningstipset för att få rötter snabbt på Dr Westerlundsticklingarna är att rota i torvbrikett tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *