Övriga tips till växtnörden

Boktips för trädgårdsentusiaster

Här kommer ett par fina boktips på trädgårdsböcker jag läst den senaste veckan. Det är inte trädgårdsböcker i den meningen att du får tips och råd kring växter och odling, det är mer betraktelser över hur viktigt odlande kan vara för välbefinnandet.

En trädgård till tröst – Lena Katarina Svanberg

I den här boken står trädgården som fond till en jobbig personlig förlust. Trädgården blir ett sätt att överleva för Lena Katarina, ett sätt att ta sig igenom sorgen efter sin make och så sakteliga börja uppskatta livet igen. Det tar tid, men trädgården är till stor hjälp för inåtblickande och reflektion.

Boken är poetiskt skriven och där finns tankar om få tröst och uppleva glädje i det lilla.

Jag uppskattade boken mycket och kan känna igen mig i att det här pysslandet med växter har en annan, djupare mening. Det är någon slags tröst i en väldigt orolig värld, att uppleva en stunds lycka i det lilla.

Den här boken har jag lyssnat på som ljudbok, eftersom den inte verkar finnas tillgänglig som vanlig bok för tillfället. Visserligen saknar man trädgårdsbilderna, men att författarinnan läser in själv ger boken ytterligare en dimension.

Det var en gång en trädgård  – Karin Berglund

Karin Berglund är en riktig trädgårdsguru. Hon började sin bana som allmänreporter på DN för att sakta glida över i att skriva mer om trädgård. Hennes trädgårdsintresse blir allt större och upptar allt mer av hennes tid.

Boken är en poetisk betraktelse över trädgårdens betydelse för det allmänna välbefinnandet. Men hon tar också upp en mängd personer som inspirerat henne, det kan vara nu levande personer eller sådana som t ex Carl von Linné som hon mött genom böcker. För hon samlar på trädgårdsböcker, hennes hem är fyllt av staplade trädgårdsbokhögar!

Boken är illustrerad med vackra foton, många av dem egna. När hon en gång jobbade som trädgårdsskribent på DN var fotograferna alltid upptagna med andra “viktigare” uppdrag, hon blev helt enkelt tvungen att lära sig att fotografera.

Det är fint att få följa med från första början. Från okunnig, men intresserad nybörjare, till fullfjädrad trädgårdsguru med ett stort inflytande på trädgårdssverige. Jag tyckte mycket om den här boken.

Jag köpte boken hos Bokus.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *