Krukväxter

Ställa sticklingar i vatten eller plantera direkt i jord?

Ibland tänker jag att det finns så många påbud kring hur man gör saker “rätt” att det till slut gör att man inte törs försöka. Det kan t ex handla om hur man ska ta vara på sticklingar eller att man måste använda  någon specialjord när man planterar. Jag tycker att man ska ta alla påbud med en nypa salt och våga testa sig fram.

 

 

T ex så sägs det att sticklingar ska planteras direkt i jorden, eftersom rötterna som bildas när man ställer dem i vatten inte blir anpassade för jorden och sticklingen får börja om på nytt när den sätts i jorden. Jag har gjort på båda sätten och jag märker ingen större skillnad, det är mest ljuset som är avgörande. Det går sämre under vinterhalvåret!

Anledningen att jag ofta vattenrotar är för att jag tycker det är jättesnyggt att ha sticklingar framme i små genomskinliga vaser, så man får se när rötterna bildas. Ju mer rötter desto snyggare! Men vill du hellre plantera direkt i jord så fungerar den finfint!

Hur länge kan man ha sticklingarna i vatten innan de måste planteras?

Enligt min erfarenhet i princip hur länge som helst, bara det är ljust. Jag har haft sticklingar i vas i månader och de har trivts hur bra som helst. Några sticklingar, som jag redan har massor av plantor av, får stå i vatten hela tiden tills jag tröttnar på den och ger bort den eller slänger den. 

14 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

2 kommentarer

  1. Tack för en bra blogg! Hittade just in till dig och ska läsa ikapp alla bra blom- och trädgårdstips!

    1. Blomfantast säger:

      Välkommen hit 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *