Odla på fönsterbrädan

Ta sticklingar av Basilika

Kryddorna vi köper i mataffären kan vara ena gängliga rackare som är svåra att hålla vid liv någon längre tid. Ofta kan det räcka med att plantera om i en större kruka för att de ska växa till sig och må prima. Men man är ju där och klipper hela tiden till matlagningen och kanske börjar plantan se smått eländig ut efter ett tag, eftersom den aldrig får någon chans att växa till sig. En bra idé kan vara att ta ett par sticklingar av basilikaplantan för att få fler plantor. Det fungerar faktiskt hur bra som helst!

 

Hur gör man för att ta sticklingar av Basilika?

 

 

Det är verkligen lätt som en plätt. Du går tillväga precis som du tar sticklingar från andra växter. Toppa basilikan och klipp precis under ett bladpar (det är där rötterna kommer). Skala bort överflödiga blad, lämna några stycken i toppen. För många blad kräver oftast för mycket av den lilla sticklingen för att den ska orka hålla dem vid liv.

 

Ta sticklingar av basilika

 

Det går att plantera dem direkt i jord, men jag brukar lyckas bättre om jag vattenrotar dem först.

När du planterat dina sticklingar i jord är det bara att pyssla om dem och se till att de inte torkar ut och inom ett par veckor börjar de växa till sig. 

Krukan på den översta bilden kommer från Bergs Potter.

Annons

1 kommentar

  1. […] har ju tidigare skrivit om att ta sticklingar av Basilika och mina sticklingar var på god väg att bli till en riktigt fin […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *