Inredning

Konsten att välja rätt kruka till växterna

Förutom att krukan ska vara tillräckligt stor för att passa en växts rotsystem så finns det andra saker jag brukar tänka på. Jag vill gärna att det ska se estetiskt ut också.

Det handlar om proportioner

När jag väljer kruka brukar jag använda mig av samma princip som när jag väljer vas till snittblommor, det vill säga tredjedelsprincipen. Det betyder att jag tänker att 1/3 ska vara krukan och 2/3 själva växten. På ett ungefär och lite beroende på typ av växt.

Rätt kruka till växten

Varför? Det skapar proportioner som är harmoniska och vilsamma för ögat. Det blir snyggare helt enkelt.

När något skaver

För stor kruka till för låg växt!

Här är ett exempel när det skaver. Det ser helt enkelt oproportionerligt ut. Det är min nyligen inköpta Hibiskus i en kär gammal ärvd kruka. Om Hibiskusen växer till dubbla storleken så kommer det att se bättre ut.

Sen kan man fundera på om krukans utseende är rätt för en så praktfull växt som Hibiskusen. Är det krukan eller växten som ska stå i centrum? Kanske är det bättre med en mer diskret kruka till Hibiskusen, till exempel en gammal terrakottakruka med fin patina.

Fler artiklar om inredning och växter:

Annons

5 kommentarer

 1. Birgitta säger:

  Oj vad inspirerande! Googlade hur jag skulle plantera mina sparade rhizomer från Oxalis Triangularis och hamnade i denna förnämliga blogg! Råkade också ha (och precis få ledig…) den grå vackra krukan som du tyckte matchade väpplingen så väl…Den här bloggen bör jag nog följa…

  1. Blomfantast säger:

   Hej Birgitta och välkommen till min blogg 🙂 Härligt att du har den grå krukan ledig, den passar Oxalis så himla bra! Jag planterade mina sparade rhizomer för ett par veckor sedan och nu har de börjat komma upp. Man blir lika glad varje gång det sker 🙂
   Ha det gott!
   /Bodil

 2. säger:

  Verkligen ett blogginlägg som inspirerar mig. Gillar Terracotta krukor fy mer de ger extra liv och rörelse till växterna.

  1. Blomfantast säger:

   Hej Jenny,
   Håller med om att terakottakrukor är otroligt fint. Så snyggt när de fått rejäl patina av många års användning!
   /Bodil

 3. […] jag skrev i ett tidigare inlägg kan det vara värt att fundera ett par varv över om man vill att det är krukan eller växten som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *