Pelargoner
Blomfantast tipsar Inredning

Krukspecial – Tips på fina krukor!

Mitt inlägg innehåller köptips med reklamlänkar.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kan det vara värt att fundera ett par varv över om man vill att det är krukan eller växten som ska vara i fokus. Som växtnörd så vill man för det mesta låta växten vara stjärnan och få framträda i all sin prakt. Då kan det vara läge att satsa på en diskretare kruka.

Snyggt med gamla terakottakrukor

En favorit i krukväg är riktigt välanvända och patinerade terakottakrukor. De är vackra i sin enkelhet. De jag gillar bäst är de som har en liten tunnare utbuktande kant upptill (de större krukorna som syns i bakgrunden på bilden ovanför). Jag har köpt mina för en billig peng på Coop eller om det var Maxi.

Det enda kruxet är att man får vänta ett par år innan de blir så där fint patinerade som man vill ha dem. Ett sätt att snabba på patineringen är att använda dem utomhus under sommarsäsongen. Regn och rusk gör susen för åldrandet.

Bergs Potter – en favorit

Krukorna från danska Bergs Potter är sedan länge en stor favorit hos mig. Det gäller framförallt krukorna i grå och terakottafärgad lera, men jag gillar också deras glaserade krukor. Extra bra med glaserade krukor när det handlar om växter som är känsliga för att torka ut, de håller nämligen fukten bättre. Den här vita varianten av deras klassiska Copenhagenkruka är ny för säsongen och himla fin. Jag får lite vibbar från antiken, som att de skulle kunna stå i ett grekiskt tempel. Den finns i olika storlekar hos till exempel Oscar & Clothilde

En annan variant av samma glaserade kruka är den här gröna som jag brukar använda till mina Palettblad China Rose. Jag tycker färgen på krukan passar så bra till de mörklila bladen. Inte så diskret, utan mer wow-faktor.
De glaserade krukorna från Bergs Potter är dyra, men å andra sidan vill man kanske bara ha en som en liten juvel i växtsamlingen. Och de håller ju en livstid. Du hittar även den här hos Oscar & Clothilde.

Granit

En annan sober glaserad terakottakruka är den här från Granit. De finns i flera färger och just nu får du tre krukor till priset av två, så det är ett tips. Överhuvudtaget är jag förtjust i Granits produkter. Tycker att de lyckas bra med både design och funktion till ett rimligt pris.

Till sist vill jag nämna att alla krukor jag tipsar om är lerkrukor med dräneringshål i botten. Det gör jag helt enkelt för att jag tycker det är bäst. Övervattning är det vanligaste sättet att ha ihjäl en växt och med lerkruka och dräneringshål så minimerar du den risken.

Annons

4 kommentarer

 1. Oj vad fin den krukan i grönt var! Har själv mestadels terakotta och gråa krukor hemma, men kul med någon färg.

  1. Blomfantast säger:

   Samma här, men det är fint med någon enstaka färgklick 🙂
   /Bodil

 2. Emelie säger:

  Hej!
  En fråga: planterar du direkt i krukorna eller står växterna i plastkruka i krukorna?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Emelie,
   Jag planterar alltid direkt i mina lerkrukor om de har dräneringshål i botten. Då kan växtrötterna andas och mår som allra bäst.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *