Krukväxter

Dagens växtfix

Idag har jag varit riktigt pysslig med mina växter. Jag har till exempel tagit tag i något jag skjutit framför mig hur länge som helst; att plantera om min Monstera till en större kruka. Oj som det behövdes! Den stod i en alldeles för liten plastkruka innan. Jag fick faktiskt klippa loss krukan, så mycket rötter var det.

I samma veva fick den en liten piedestal att stå på för att komma upp från golvet lite grand. Jag får för mig att den kommer att trivas bättre så.

Förhoppningsvis kommer det här göra susen så att den växer bättre framöver.

Sen har jag ansat och tagit bort grenar på ett par Palettblad som blivit väldigt yviga, med resultat att jag fick ett helt gäng nya sticklingar.

Har man platsbrist, vilket man ju ofta har som växtnörd, så är det fint att använda väggarna för sticklingarna. Ett gäng småvaser med kant kan du lätt fästa i ett längre snöre och hänga upp på något ställe med bra ljus. Det sparar plats, men är framförallt himla snyggt. Det blir som en liten blomstergirlang.

Så en liten uppdatering. Jag sådde ju Palettblad från frö för ett bra tag sedan. Nu har jag fem fina småplantor i den här riktigt mörka färgen. Sorten heter Sun dark chocolate. Jag ser framemot att de ska växa sig stora!

Annons

7 kommentarer

 1. säger:

  Palettblad är så fina!

  1. Blomfantast säger:

   Eller hur. Och så finns det ju så himla många fina sorter att välja mellan!

 2. Amanda säger:

  Hej! Jag har fått en stickling av ett palettblad, “china rose”, precis som du har på bilden. Väldigt vackra! Och precis som jag ser att du har, vill jag gärna köpa en grön Bergs Potter kruka till den. Jag är en nybörjarblomnörd och undrar vilken storlek på krukan du tycker att jag ska köpa?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Amanda,
   Den gröna Bergs Potter på bilden är storlek 16 (diameter upptill) och den passar när din stickling vuxit till sig en del. De är ju rätt dyra de där krukorna så det kan kännas lite lyxigt att köpa den i nån liten storlek som Palettbladet fort växer ur. För de växer snabbt, jag brukar få byta upp krukstorleken många gånger allt eftersom Palettbladen växer. Men storlek 16 kan de ha under rätt lång tid.
   /Bodil

 3. Anneli säger:

  Så snyggt du gjort med vaser på väggen för sticklingar? Var har du köpt de och hur har du satt upp de? Jag älskar att ha växter med fina blad omkring mig?☘️?

  1. Blomfantast säger:

   Tack! Småvaserna på snöre är från Wikholm form. Tror inte de finns i lager längre. Men du kan enkelt göra det själv om du har tillgång till små vaser med kant. Bara att använda ett långt snöre och knyta fast varje vas ordentligt. Gör en ögla längst upp på snöret så att du kan hänga upp vaserna på en spik/krok.

   1. Anneli säger:

    Tack snälla för att du svarar! Jag hoppas att det håller när man gör det själv! Ska leta efter flaskor med smal hals och tjockare upptill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *