Krukväxter

Driva upp palettblad från frö

Ett alternativ om man har svårt att hitta sina Palettbladsfavoriter som sticklingar är att köpa frö och driva upp dem själv.

Jag har under en längre tid varit på jakt efter mörka Palettblad, men haft svårt att hitta dem. Nu har jag tänkt att testa att börja från frö istället.

Driva upp palettblad från frö

Lägg fröerna glest på fuktig jord. Strö över ett tunt lager med jord. Lägg över en bit gladpack för att få “växthuseffekt”. Placera ljust. Håll jorden lätt fuktig genom att spraya vatten då och då med sprayflaska.

Jag placerade min lilla odling av Sun Dark Chocolate under växtlampa och efter en vecka ser sådden ut som du kan se i den översta bilden. Det funkar utmärkt med ett ljust fönster också, men en växtlampa är raketbränsle för odlingen!

När de vuxit till sig och fått ytterligare ett bladpar och en liten stam är det dags att skola om och placera ut i småkrukor.

Jag köpte mina fröer hos Sävar Frö Plant, men jag har sett att även Wexthuset har många varianter av fröer.

Annons

5 kommentarer

 1. […] en liten uppdatering. Jag sådde ju Palettblad från frö för ett bra tag sedan. Nu har jag fem fina småplantor i den här riktigt mörka färgen. Sorten […]

 2. Kim säger:

  Satte du alla fem frön i samma kruka?
  Är sugen på at testa fröså bara för att spara lite pengar

  1. Blomfantast säger:

   Ja, jag satte alla fem i en halvstor kruka (typ 12cm diameter). Vet inte om det är något som rekommenderas, men för mig funkade det fint. När de blev lite större så skolade jag om dem till egna småkrukor. Att fröså är inte dumt alls. Dels är det billigare (man kan ju få hicka när man ser hur priserna drar iväg ibland på Tradera!), dels så tycker jag att man kan hitta lite mer spännande sorter.
   Ha det gott!
   /Bodil

 3. Sophie säger:

  Vad hade du för växtbelysning?

  1. Blomfantast säger:

   När jag satte de där fröer använde jag den lampa du ser i det här inlägget.
   Nu när jag fixat odlingsplats i källaren har jag en smidig LED-belysning som jag fäster under hyllorna som kommer från Nelson Garden. Du kan se den i det här inlägget. Båda funkar jättebra, men har man lite mer fröer och sticklingar att dra upp är det bra med en belysning som täcker lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *