vattna
Krukväxter

Hur ofta ska man egentligen vattna?

Jag vet inte hur det är för er, men jag har i alla fall vattnat ihjäl åtskilliga krukväxter genom åren. Man ser en växt som ser lite hängig ut och tänker att det nog är mer vatten den ska ha. Kanske är det just det den behöver, men det kan lika gärna vara något annat den behöver. Inget blir bättre och man ger ytterligare vatten, den här gången en rejäl slurk för att det ska hända något. Tillslut är den stackars växten bortom all räddning.

Det vanliga är kanske att man har en rutin för vattning för alla växter, att man till exempel en gång i veckan går över hemmet med vattenkannan. Men det är viktigt att komma ihåg att olika växter har olika behov. Ta till exempel en törstig växt som Palettblad, skulle jag vattna alla växter lika ofta som jag vattnar den så skulle jag inte ha mycket grönt kvar i fönstren.

Några tips på vägen

  • Stick ned fingret i krukan. Ibland kan ytan se torr ut, men jorden vara rejält fuktig under.
  • Börjar växtens blad gulna? Det är oftast ett tecken på övervattning. Låt växten torka upp ordentligt och vattna mer sparsamt fortsättningsvis.
  • Försök få in en rutin där du vattnar växter olika ofta, utifrån hur mycket vatten du märker att de behöver.
  • Växter med tjockare blad behöver vattnas mer sällan än växter med tunna blad.
  • Använd lerkrukor med dräneringshål och skippa innerkrukor. Lerkrukor andas och suger åt sig vattnet om du vattnat för mycket. Jag använder nästan bara lerkrukor. Dels för att växterna trivs bättre, men också för att jag tycker det är mycket snyggare. Lerkrukor patineras efter hand och blir bara finare ju äldre de är.
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *