Gör det själv och andra tips och trix

Förnya trista krukor med färg

Jag har rätt många krukor undanstoppade som jag visserligen gillar form och storlek på, men som känns trista. Många av krukorna är vita och jag är inne i en period där jag vill ha andra murrigare färger.

Här kommer ett tips om hur du kan måla krukorna så att ytan blir levande och känns patinerad.

förnya krukor med färg

Jag gillar att använda mig av färgpigment. Dels för att jag kan få färgen exakt som jag vill och dels för att jag bara behöver blanda till just den mängd färg jag behöver. Den vattenbaserade panellacken från Beckers är en perfekt bas för färgpigment. En enlitersburk med panellack räcker till massor av små målningsprojekt! Här hittar du ett annat krukprojekt där jag använt mig av panellack och pigment.

Bild 1 Förebild Bild 2 Grundmålad

Jag har en vit lite högre kruka som jag vill ha i en mer terakottabrun färg.

Steg 1 Grunda med pigmenterad panellack

Blanda ungefär 1/2 dl panellack med 1-2 tsk av det pigment du vill ha i en liten burk. Eftersom jag vill att min kruka ska bli brunmelerad så har jag valt färgen Bränd terra. Provmåla så att du ser att färgen blir lagom mörk.

Måla krukan med kryssade penseltag så att du slipper raka penseldrag som lyser igenom det andra lagret färg i nästa steg.

Låt torka! Det går snabbt när det gäller panellack. Efter en timme kan du börja med nästa lager färg.

Steg 2 Dra över med pigmenterad lasyrolja

Lasyrolja är en linoljebas som används för att lasera och ådringsmåla. Den låter underfärgen skina igenom på ett snyggt sätt. Färgen är öppen under lång tid, vilket betyder att du kan bearbeta färgen på krukan under en längre tid innan den börjar torka. På så sätt så kan du skapa snygga mönster.

Till det här projektet går det åt 1-2 msk lasyrolja. Det pigment jag använder är Bränd umbra. Umbran kommer att göra att färgen blir mörkare, men låta underfärgen skina igenom. Det räcker med ungefär en 1/2- 1 tsk pigment, men testa dig fram så att du får den färgstyrka du vill ha. Jag brukar blanda färgen på ett litet tefat, men välj ett du kan avvara till dina målningsprojekt för oljefärg är svårt att få bort.

Pensla ut lasyren över krukan. Jag brukar använda samma kryssteknik som jag gör med grundfärgen.Dra och dutta sedan med en svamp eller trasa för att skapa färgskiftningar och mönster. När du är nöjd så låt den stå för att torka. Oljelasyr torkar långsamt, så först efter ett dygn är krukan helt torr.

Observera att trasor du använt till oljelasyren kan självantända om de ligger ihopknölade någonstans. Elda upp trasan eller dränk den i vatten i en glasburk med lock. Penslar och svampar du använt kan du rengöra med såpa.

Krukan efter behandlingen med lasyrolja.

Färgen blev lite åt konjakshållet, men jag gillar den! När det gäller pigment och målning så är det bara fantasin som sätter gränser. Testa dig fram med olika härliga färgkombinationer.

Annons

1 kommentar

  1. […] med färgpigment och bas av vattenbaserad panellack. Jag har beskrivit hur man blandar färg i det här inlägget. Det fina med den här typen av färg är att den blir mjukt matt som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *