ta sticklingar
Krukväxter

När kan man ta sticklingar?

Jag klippte ned ett risigt Palettblad för en månad sen och la upp en bild på alla sticklingar jag fick till på Instagram. Då fick jag en fråga från en följare om man kan ta sticklingar under den mörka tiden, hon hade läst någonstans att det bara var under vår och sommar man skulle ta sticklingar.

Testa dig fram

När det gäller växter så lever jag efter devisen att jag testar mig sig fram och stirrar mig inte blind på diverse “regler”. Det är så klart bra att ta till sig tips och råd, men risken är att man blir väldigt försiktig om man slaviskt följer dem. Det som inte funkar för någon annan kanske funkar för dig och vice versa. Dessutom är det roligt att experimentera!

Jag tar sticklingar under hela året och utan större problem. Det kan vara lite trögare att få dem att bilda rötter och ta sig under den mörkare delen av året, så därför kör jag nuförtiden med växtlampa för att det ska gå snabbare. Det är ljuset det hänger på. Nu i februari när ljuset så sakteliga återvänt behövs ingen växtlampa, det räcker med att ställa sticklingarna i fönstret.

Nu har jag hur som helst fönstren fulla av Palettbladssticklingar som fått rötter och är redo att planteras i jord. Jag måste bara skaffa fler småkrukor först.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *