Krukväxter

Växter man inte riktigt kommer överens med

Inte sällan finns det växter man gärna vill ha, men som man bara inte kommer överens med. De verkar helt enkelt inte gilla att bo i ens hem.

Jag har haft ett flertal sådana växter. En är Sophora. Jag vet inte hur många jag köpt hem med gula löv och kala grenar som resultat. Den senaste i raden är den på bilden ovanför. Den började uppvisa samma tecken på otrivsel och nära förestående död som de övriga jag haft hemma. Men nu tänkte jag inte ge mig utan en rejäl räddningsaktion.

Jag klippte bort alla döda grenar och flyttade den till ett nytt fönster. Ett fönster åt öster. Lite halvskuggigt läge, men inte så mörkt som en bit in i ett rum där jag haft den innan (jag skyller den placeringen på alla snygga inredningsbilder jag sett med en Sophora en bit in i rummet!). Jag såg också till att aldrig låta jorden torka ut helt. Och vips, så började den trivas. Så här ett år senare så står den i mitt köksfönster och mår prima! 

Alocasia

En annan växt jag har haft hopplösa försök med är Alocasia. Jag vill så himla gärna ha en, men jag får dem inte att trivas. Den här ställde jag först i ett alldeles för soligt fönster med resultat att blad gulnade. Jag bytte plats till en bit in i rummet, men ändå ljust. Det funkade ändå inte. Så fort det kom ett nytt blad så gulnade ett annat och dog. Här fick jag till slut ge upp, det gick bara inte.

Vad vill jag då säga med det här? Kanske att man inte ska tappa självförtroendet och ge sig. Jag tycker man ska testa och testa igen. Funkar det inte när man försökt allt, så är det bara att inse att man kanske inte har de rätta förutsättningarna där hemma. 

Har jag då gett upp när det gäller Alocasia? Nej, ett försök till ska jag nog ge den. Kanske köper jag en ny redan idag!

Annons

2 kommentarer

 1. Jelena Milisic säger:

  Hej!

  Förts och främst tack för ditt inlägg om elefantöra och de små prickarna på baksidan. Jag har kämpat mot spinn på mina älskade Calatheor och höll på att få slag när jag såg dessa prickar på baksidan av elefanten. Har haft en snäll men lite vattningsglad barnvakt för mina växter under semestern. Så glad när jag läste att prickarna var ett resultat av detta ?

  Så ska jag ge dig ett tips om Alocasia. Jag har tre som växer som galet. Min zebrina är över en meterhög. Men i början gjorde den precis som du sa. Så fort ett nytt löv kom dog ett mindre löv. Fick svaret i en FB grupp för Alocasior. Dess rotsystem är inte moget att kunna livnära så många blad och gör sig av med det minst viktiga. Händer mer sällan nu för tiden. Men nyligen fick jag klippa av ett litet blad när det kommit två nya enorma blad. Lycka till! För de är de coolaste växterna som finns.
  Med vänlig hälsning, Jelena

  1. Blomfantast säger:

   Hej Jelena!
   Vad spännande att höra om Alocasian. Jag har ju nästan gett upp om att jag ska få en sådan att trivas, men då är det helt enkelt bara att ha tålamod tills rotsystemet mognar alltså!
   Tack för tips och ha det gott!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *