Växtproblem

Nematoder – biologisk bekämpning av sorgmyggor

Sorgmyggor är ett otyg som de flesta av oss nån gång haft i våra krukväxter. Du märker det genom att det surrar små små flugor i och omkring dina krukväxter. De är inte alltid lätt att skilja från vattenflugor som är nog så irriterande, men gör mindre skada i växten. Vattenflugorna beter sig mer som vanliga flugor, dvs de flyger stabilt, medans sorgmyggorna har en lite mer ryckig flygstil som myggor brukar ha.

Sorgmyggorna lägger ägg i jorden och det är larverna som sedan gör skada på själva växten eftersom de gärna smaskar i sig av rötterna. Det är framförallt när växterna är små som sorgmyggorna kan göra skada, t ex när du driver upp plantor från frö. Större växter rår de inte på, men är nog så irriterande ändå.

Både vattenflugor och sorgmyggor trivs när det är fuktigt så en god idé är att se till att jorden inte är för blöt. Misstänker du sorgmyggor i växten bör du låta jorden torka upp ordentligt i krukan och på så sätt minska tillväxten. Men det är inte säkert du blir av med dem. Dessutom sprider de sig lätt till andra krukor, så det kan ibland kännas som ett hopplöst uppdrag att få bort dem. 

Bli av med sorgmyggor med hjälp av nematoder

Det här är ett miljövänligt sätt och du blir garanterat av med inkräktarna. 

Nematoder är mikroskopiskt små rundmaskar som jobbar sig igenom krukan i jakt på sorgmyggans larver. De går in i larven och frigör där en sorts bakterie som dödar den.

Det här låter äckligt, jag vet! Men för det första har du redan krukan full av små små fluglarver och för det andra är nematoderna så små att de är omöjliga att se för blotta ögat! Det fina med nematoderna är också att de dör så småningom när de inte längre har någon mat.

Var hittar man nematoder och hur gör man med dem?

Jag beställde mina från Wexthuset, men de finns säkert på fler ställen.. Det här är levande organismer som dör i minusgrader, så de skickas inte när det börjar bli kallt ute. En förpackning kostar runt 100 kronor och räcker till ca 20 medelstora blomkrukor.

Innehållet i påsen blandar du med 1 liter vatten. Se till att växterna är genomvattnade innan du ger behandlingen. Ge växterna ca 1/2 dl av nematodblandningen. 

Sen är det bara att invänta resultatet, efter ett par veckor är sorgmyggen borta!

Annons

1 kommentar

  1. […] vattnar du lite mer försiktigt i fortsättningen. Hjälper inte detta så kan du använda dig av Nematoder, som är en slags mikroskopiska nyttodjur som käkar upp […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *