Krukväxter

På önskelistan över växter: Rumslind

Rumslind är en gammal kulturväxt i Sverige. Den kom hit redan under 1700-talet slut med en av de “lärljungar” Carl von Linné skickade ut i världen för att kartlägga och samla in växter, Anders Sparrman. Det är också efter honom växten fått sitt latinska namn: Sparrmannia Africana.

Bild på maffig blomsterlönn ur Vivi Täckholms bok Hemmet blommar från 1948. Här har jag skrivit mer om växtgurun Vivi Täckholm

Under 1900-talets början blev rumslinden en vanlig syn i många svenska hem.

Till utseende och växtsätt påminner den mycket om klockmalvan. Samma typ av flikiga blad och buskiga växtsätt, men rumslinden kan under rätt förutsättningar bli mycket högre. I Sydafrika, där den växer naturligt, kan det bli ett 6-7 meter högt träd.

En annan skillnad är blommorna. Medan klockmalvan får små klockor i rosa, aprikos eller crémegult, så får rumslinden öppna, vita blommor.

Hur du får rumslinden att trivas hemma hos dig

Under gynnsamma förhållanden kan du få en riktigt maffig växt som kan placeras i en kruka på golvet och ända fylla ut fint i ett rum.

Den behöver stå ordentligt ljust för att trivas bra, men i direkt södersol finns risken att bladen bränns. Så finns det möjlighet så är en liten bit in från ett söderfönster ett bra läge. Står den för skuggigt så brukar bladen gulna.

Se också till att plantan hålls småfuktig, utan att för den skull övervattna. Torkar den ut så gulnar bladen och ramlar av.

Stamma upp eller buska till din rumslind

Rumslind

Rumslinden tål att beskäras kraftigt. Den får dessutom en vedartad stam, vilket gör att den är perfekt för diverse växtprojekt. Du kan stamma upp till ett stort träd, eller beskära kraftigt för att låta den bli buskigt lummig. Ett tips är att du samlar på dig sticklingar när du beskär så du får lite småplantor att experimentera med, man blir mycket modigare med saxen på det sättet.

För att rota sticklingar från vedartade växter, som till exempel rumslind och hibiskus, på bästa sätt brukar jag använda någon form av rotningskuber. Antingen rotningskuber av typen Root riot, som är bra för riktigt svårrotade växter eftersom de innehåller rotningsstimulerande medel. Eller så använder jag torvbriketter. Sedan får sticklingarna stå under plasthuv och gotta sig. Då går rotningen enkelt även med de trögaste växter.

Var kan man då köpa rumslind?

De finns inte alltid i växtbutikernas sortiment, men då och då dyker de upp. Jag såg dem till exempel hos Plantagen i våras, så håll utkik! De går även att hitta som sticklingar på Tradera emellanåt.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *