Krukväxternas historia

Vivi Täckholm och Blomsterklubben

Jag har refererat en del till Vivi Täckholm i mina inlägg om mormorsväxter och jag tänker att det kan vara på sin plats att gå in lite närmare på henne. Hon var nämligen en riktig blomsterguru på sin tid. Jag har köpt på mig alla de krukväxtböcker hon gav ut under sin livstid och en biografi över henne skriven i nutid (tack och lov för Bokbörsen där allt i bokväg går att hitta!).

Vivi Täckholm

Vivi Täckholm levde mellan 1898 och 1978. Hon var en svensk botaniker som under större delen av sitt liv var verksam i Egypten. Hon var professor i Kairo och byggde ut den botaniska institutionen i landet. Under andra världskriget var hon dock på plats hemma i Sverige. Här var hon verksam som krukväxtexpert i tidningen Husmodern, hon skrev böcker och byggde upp den omåttligt populära Blomsterklubben.

Blomsterklubben

Blomsterklubben fanns under en period från 1940 till en bit in på 1950-talet och grundades av Vivi Täckholm och Saima Stenlid. Vivi beskriver det själv som “en sammanslutning av blomstervänner landet runt.” Medlem blev man om man beställde något ur klubbens sortiment och som mest hade de drygt 100 000 medlemmar.

Blomsterklubben fungerade till stor del som krukväxtrådgivare (både genom en frågespalt i Husmodern och en trädgårdsmästare som varje lördag fanns på plats i Stockholm och svarade på frågor), men man hade en mängd grenar i sin verksamhet. Till exempel fanns en balkongtjänst som förmedlade blomsterlådor och tillbehör, man gav även ut ett antal häften med tips och råd och förmedlade dessutom adresser bland medlemmar som ville byta blomskott mellan varandra. Men den stora insatsen var nog att man introducerade mängder av nya krukväxter som medlemmarna kunde köpa. Vivi hade kontakter bland växtmänniskor runt om i världen och kunde enkelt få tag på frö till exotiska växter som odlades upp och såldes som småplantor.

Några av de växter som introducerades

Klockmalva en växt som Vivi Täckholm gjorde populär i Sverige.
Ur Vivi Täckholms bok Hemmet blommar

En av växterna man introducerade var Klockmalva, eller Eldkulan som de kallade den. Nu har ju jag visat några foton från 1920-talets Jämtland där Klockmalva finns med på bild, så en helt ny växt var det inte. Men antagligen fick den stor spridning genom Blomsterklubben.

En annan växt var den som man kallade mor och barn eller Tolmiea Menziesii som den heter på latin. Det är en rätt cool växt på det sätt att den skjuter nya “bladbarn” från redan befintliga blad. Brukar finnas att få tag på idag om man har tur.

Ficus Pumila eller hängfikus fanns också med bland de växter som de tog fram. Den finns både som variegerad och som helgrön. Den kallas idag ibland för klätterfikus, men är ingen växt man stöter på så ofta i handeln.

Poster från Sköna Ting

Passiflora coerulea, passionsblomma eller kristikorsblomma som den kallades förr, var även det en växt man lyfte fram för medlemmarna. Det enklaste idag är nästan att driva upp själv från frö.

Vad hände sedan?

När kriget var över återvände Vivi Täckholm till Egypten för att fortsätta sitt botaniska arbete på universitetet i Kairo. När Vivi försvann från Blomsterklubben började den också föra en alltmer tynande tillvaro och såldes till sist vidare 1956. Vivi Täckholm fortsatte att skriva böcker, men istället om Egyptens flora och fauna.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *