Idag när jag fotade min lilla samling av Dr Westerlundträd så slog det mig vilken fantastisk växt det är. Den verkar stå emot all ohyra. Mina har aldrig drabbats av något, trots att det hänt att nån stått precis bredvid någon växt som angripits av trips.
Att stamma upp Dr Westerlund må ta lång tid innan resultatet är som man vill, men sen har man å andra sidan ett träd som är fint under många år. Jämför det med till exempel palettblad. Det går snabbare att stamma upp, visst, men palettblad är rena godiset för en mängd ohyra. Så det där trädet kan vara ett minne blott efter en kort tid om man inte ser upp.
Här nedanför ser du utvecklingen av mitt träd från dag 1 tills det nu, ett par år senare, är ett riktigt fint träd.
Lång stickling. Jag brukar alltid ta små korta sticklingar, eftersom de bildar rötter och kommer igång snabbare. Här ville jag dock ha en lång som jag kunde vara säker på växte rakt.
Det här är några veckor senare. Stammen skalad på blad. Den fick växa ett tag till på längden innan det var dags att kapa toppen för att den skulle börja grena sig till en krona.
Ungefär ett halvår senare såg trädet ut så här. Toppen är kapad för länge sedan och den har börjat grena sig så smått. Stammen är ännu inte vedartad, men det syns tendenser till det.
I dag, ungefär två och ett halvt år senare är trädet riktigt fint. Som med alla växter du stammar upp måste du hålla efter kronan så att den grenar sig och växer snyggt. Klipp alltid ovanför ett bladpar, eftersom det är vid bladen som nya grenar bildas. Det är en smaksak hur yvig man vill ha kronan, men jag tar oftast bort stora blad som vill dra iväg och sticka ut.
Stammen är nu helt vedartad och behöver inget växtstöd. Och det bästa av allt är att trädet bara kommer att bli finare ju äldre det blir!
Tips – prenumerera på nya inlägg!
Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!
Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.
Hur gör du med dem på vintern?
Tänkte du om jag vinterförvarar dem? Det gör jag inte. De står på fönsterbrädan året runt. Till skillnad från andra pelargoner så håller sig Dr Westerlund hyfsat fin året runt. Lite vintertufsig blir den, men det blir ju de flesta växter.
/Bodil