Inredning

Inreda med växter – Less is more eller more is more?

Vi växtnördar samlar ofta på oss enorma mängder växter. För egen del är det faktiskt något jag kämpar med. Jag älskar växter och vill egentligen bara ha mer och mer. Det finns ju alltid någon ny ljuvligt växt som väcker ens ha-begär. Samtidigt är jag också en estet som är intresserad av inredning. Och ska jag vara ärlig så tycker jag inte det är estetiskt när det är helt överbelamrat av växter, eller andra prylar heller för den delen. Man vill ju inte drunkna i intryck. Det är rätt svårt att få ihop det där. Här kommer några tips hur du kan tänka när du vill inreda med växter.

Gruppera och arrangera

Palettblad ‘Jane Doe’, ‘Gilda’, ‘China Rose’, ‘Black prince’ och ‘Wizard sunset’

I hallen har jag mitt färgsprakande “Blomsterfönster” och det är rätt proppat av växter. Det blir väldigt lätt att “man inte ser skogen för alla träd”, alltså ett enda gytter av växter där ingen växt framträder. Så här har jag tänkt.

Variera höjd på växter och krukor. Om man har bredare fönsterbräden så är det fint att göra små stilleben genom att gruppera växterna. Det fungerar inte för mig med smala 50-talsfönsterbräden. Istället har jag försökt variera höjden på växter och krukor. Inte ställa varannan hög, varannan låg, eftersom det känns för arrangerat, utan variera lite efter känsla.

Sammanhållen färgskala på krukorna. En mängd brokiga krukor i allehanda färger kan göra en helt vimmelkantig av intryck. Eftersom mitt fönster har en färgexplosion av olika palettblad så har jag hållit mig till lerkrukor i olika grå nyanser.

Strunta i gardinerna. Är det växterna som ska framträda så är det. Lägg till ett par gardiner i fönstret i bilden ovanför och det känns helt plötsligt belamrat. Dessutom har det där fönstret tjusiga blyinfattade glas som jag gärna vill ska få synas.

inreda med växter
Ett annat proppfullt fönster hemma hos mig. Här ett palettblad ‘Morooned’ och några flaskliljor.

Blanda in andra saker/material. Jag vet. En växtnörd har inte utrymme för att placera annat än växter i sitt fönster, men något litet får kanske plats? Bara att du till exempel använder några gamla böcker (som du inte är allt för rädd om) för att palla upp en växt skapar faktiskt mer rymd i fönstret. Det gör hela ditt växtarrangemang mer spännande och inte som en enda stor grönyta. Växterna syns helt enkelt mer!

Stora växter på golvet? Gör ett stilleben!

Har du större växter på golvet så är det fint att gruppera dessa till en samling istället för att sprida ut här och där.

Inreda med växter, skapa växtstilleben
Bildkälla: Hübsch

Jobba med även här med olika höjd för att skapa dynamik. Högst växt längst bak och arrangera sedan framåt. Jobba med ojämnt antal (3,5,7 osv). Det är en slags gyllene regel när det gäller stilleben för ge en harmonisk känsla. Ett jämnt antal saker i ett stilleben gör att ögat hellre parar ihop än att se det som en helhet.

Annons

1 kommentar

  1. Emilia säger:

    Såååå fint! Bra tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *