Krukväxter Växtproblem

“Hjälp! Vad händer med mitt palettblad under vintern?”

Vintertid handlar de allra flesta frågorna som kommer in till mig via kommentarer, DM och mejl om palettblad. Det är frågor av typen “Hjälp! Mitt palettblad tappar en massa blad, vad gör jag för fel?”

Palettblad ingen vinterväxt

Det enkla svaret är att palettblad inte är några vinterväxter, knappt ens inomhusväxter. På andra ställen i världen ser man ofta palettblad växa utomhus i rabatter och planteringar. I Sverige har de hamnat som “fönsterträd” inomhus redan från begynnelsen, eftersom vi inte har klimatet som gör att de överlever utomhus vintertid.

Palettblad vill ha mycket ljus för att trivas och bli sitt allra finaste jag. Under det mörka halvåret i Sverige får de helt enkelt inte tillräckligt med ljus och svarar med att gå ner i vila och tappa mängder av blad. Ibland så mycket blad att grenarna nästan blir kala.

Vad kan man göra?

Ett kalt palettblad i fönstret livar inte direkt upp en i övrigt mörk årstid, men står man ut är det bara att låta det stå i det ljusaste fönstret, vattna det sparsamt och invänta vårljuset. För palettblad svarar direkt på vårljuset med att låta nya blad växa ut. Och de nya bladen får sina rätta starka färger, inte de vinterbleka färger som eventuella kvarvarande blad har.

Ett annat alternativ är att ta till den eviga sommarsolen i form av växtbelysning. Då behåller palettbladen sina färger och beter sig precis som under sommaren. Växtbelysning är kanske ingen höjdare att ha precis överallt, det är en ganska skarp och vass belysning, men du kan ju välja att ha det på några utvalda ställen.

Palettblad under vintern
Jag använder mig av den här växtbelysningen.

Fördelen med växtbelysning är att du kan ha den i vilken mörk vrå som helst. Jag har t ex en liten station för palettblad i min fönsterlösa syhörna i källaren. Där stör växtbelysningen minimalt och det är mysigt med en liten grönskande oas när jag sitter och syr. När våren kommer knipsar jag sticklingar av dessa palettblad och driver upp ett helt gäng plantor som får pryda mina somriga fönster.

Klippa ned sitt palettblad helt eller låta vara

Rätt ofta klipper jag ned palettbladen helt om senhösten och ställer dem lite undanskymt bland andra växter eller bakom en gardin. Anledningen är att palettblad svarar så fint på att få börja från noll. De växer oerhört snabbt i vårljuset!

Mina största och buskigaste palettblad klipper jag bara tillbaka lite grand, men behåller den robusta grenstommen och låter sedan vårljuset göra sitt. När de nya bladen börjar sprätta tar jag bort eventuella kvarvarande gamla urblekta blad för att stimulera ytterligare bladbildning. Du kan läsa mer om det här.

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

3 kommentarer

 1. Lisa säger:

  Hej! Har du tips på några växter som kan köpas nya nu i januari/februari, dvs innan ljuset kommit tillbaka? Flera växter har dött under vintern och jag vill gärna fylla på med ett par nya, men det känns ju trist att köpa något som inte håller till våren. Har lite olika lägen på fönster, men största problemet är att det är element under samtliga så växterna torkar ut ganska snabbt. Tacksam för allehanda tips!

  1. Blomfantast säger:

   Nu börjar ju ljuset komma tillbaka så sakteliga så du kan nog lugnt satsa på valfri grönväxt och räkna med att den håller sig fin tills våren kommer på riktigt!

   1. Lisa säger:

    Okej, tack för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *