Krukväxter

Årets växttrender

Varje år sedan 11 år tillbaka gör HUI Research på uppdrag av Plantagen en undersökning av årets växttrender. Nu har årets rapport kommit, ska vi kika på den och se om där finns någon trend som vi växtnördar inte redan visste om? Här kommer de fyra trenderna:

1. Växter för ökat välmående

En majoritet av de som tillfrågats i undersökningen säger att de köper växter till hemmet för att de skapar lugn och ger en känsla av harmoni. Många anger också krukväxter i hemmet som ett sätt att minska stress.

2. Ju fler växter desto bättre

Det ska vara många växter, inte bara nån växt här och där!

– Det är en tydlig trend att ha många växter hemma – våra mor- och farföräldrar hade kanske två saintpaulior och några porslinskatter i fönstret, på samma yta har vi nu kanske tjugo växter, säger trendexperten Stefan ”Trendstefan” Nilsson.

3. Sticklingar åt alla

Hela sju av tio säger sig ta sticklingar och många ger bort en stickling som gåva. Det har en hel del med hållbarhet och återbruk att göra. Störst är sticklingsintresset hos yngre. De populäraste växterna att ta sticklingar från är, enligt undersökningen:

  • Palettblad
  • Elefantöra
  • Monstera
  • Svärmorstunga
  • Garderobsblomma

4. Gröna växter med medelhavskänsla

Gröna växter ligger i topp över svenskarnas favoritväxter inomhus. En trend som hållit i sig under flera år. Drygt sex av tio föredrar gröna växter i hemmet, men här skiljer det sig lite mellan olika åldersgrupper. I åldersgruppen 60+ är blommande inomhusväxter mest populärt medan 18–29-åringar föredrar stora inomhusträd.

De gröna växter som hamnar topp fem är följande:

  • Alokasia
  • Kaladium
  • Kalatea
  • Fönsterfikus
  • Palettblad

Kommentar – “Intet nytt under solen”

Växttrender som kommer - mormorsväxter
Bildkälla: Bergs Potter. Doftpelargoner – mormorsväxter och kulturarvsväxter!

För oss växtnördar finns inget nytt i den där trendlistan, den känns snarare som gårdagens nyheter. Det är kanske inte så konstigt, det är väl vi växtfantaster som driver trenderna? Och vi är redan någon annanstans när det gäller typ av växter. Jag är rätt säker på att den där listan över trendande växter kommer att se annorlunda ut inom de närmsta åren. Det är helt klart mormorsväxter och kulturväxter som kommer på bred front och det är vi växtnördar som går i bräschen!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *