Veckans vÀxtfix

🎅 Veckans vĂ€xtfix – En vandring bland vĂ€xter i dödsskuggans dal

Dramatisk rubrik kanske, men den beskriver lÀget i mina fönster just nu rÀtt bra. Det ser verkligen inte sÀrskilt roligt ut med alla vinterfula vÀxter. Framförallt handlar det om det stora fönster dÀr jag har de flesta av mina palettblad. Varje morgon rejÀl en hög med blad pÄ golvet och stammar som snart Àr helt kala.

KvÀllsmörkret Àr rÀtt förlÄtande mot de vinterfula palettbladen.

Det Àr ju helt naturligt förstÄs, palettblad Àr inga vintervÀxter, men fult Àr det likafullt. Egentligen skulle jag vilja klippa ned alla mina palettblad och stÀlla undan dem pÄ nÄgon undanskymd plats med vÀxtljus under vintern. Men det Àr ju det dÀr med utrymme. Det har man ju inte obegrÀnsat av. Och vad ska man dÄ ha i det stora fönstret pÄ vintern?

I ett annat stort fönster har jag mer gĂ„tt över till att doftpelargoner. De Ă€r i de allra flesta fall mer förlĂ„tande mot vintermörkret och hĂ„ller sig hyfsat i skick tills vĂ„rljuset kommer och gör sitt. Och det har ju faktiskt vĂ€nt nu. Årets mörkaste dag har passerats och vi gĂ„r mot ljusare tider, Ă€ven om det lĂ€r dröja ett tag innan vi mĂ€rker av det.

Kruka frÄn Strömshaga

Vill förövrigt slÄ ett slag för doftpelargonen Torento (Coca-colapelargon). Den har ett sÄnt fint och skirt vÀxtsÀtt med alldeles lagom stora blad. Och gnuggar man pÄ bladen sÄ doftar det faktiskt Coca cola!

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *