Krukväxter

Veckans växtfix – En vandring bland växter i dödsskuggans dal

Dramatisk rubrik kanske, men den beskriver läget i mina fönster just nu rätt bra. Det ser verkligen inte särskilt roligt ut med alla vinterfula växter. Framförallt handlar det om det stora fönster där jag har de flesta av mina palettblad. Varje morgon rejäl en hög med blad på golvet och stammar som snart är helt kala.

Kvällsmörkret är rätt förlåtande mot de vinterfula palettbladen.

Det är ju helt naturligt förstås, palettblad är inga vinterväxter, men fult är det likafullt. Egentligen skulle jag vilja klippa ned alla mina palettblad och ställa undan dem på någon undanskymd plats med växtljus under vintern. Men det är ju det där med utrymme. Det har man ju inte obegränsat av. Och vad ska man då ha i det stora fönstret på vintern?

I ett annat stort fönster har jag mer gått över till att doftpelargoner. De är i de allra flesta fall mer förlåtande mot vintermörkret och håller sig hyfsat i skick tills vårljuset kommer och gör sitt. Och det har ju faktiskt vänt nu. Årets mörkaste dag har passerats och vi går mot ljusare tider, även om det lär dröja ett tag innan vi märker av det.

Kruka från Strömshaga

Vill förövrigt slå ett slag för doftpelargonen Torento (Coca-colapelargon). Den har ett sånt fint och skirt växtsätt med alldeles lagom stora blad. Och gnuggar man på bladen så doftar det faktiskt Coca cola!

9 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.