Inredning Krukväxternas historia Övriga tips till växtnörden

Arts and crafts i hem och trädgård

Inlägget innehåller boktips med reklamlänkar till Bokus

Arts and craftsrörelsens ideal har varit populärt ett tag, men egentligen mest på väggarna. Hur många inredningsbilder har man inte sett med William Morris sirligt blommande tapeter? Men arts and crafts är så mycket mer än tapeter. Det ska vi kika lite närmare på här.

“Have nothing in your house that you do not know to be useful or

believe to be beautiful”

William Morris 1880

arts and crafts
Mönster skapat av May Morris, dotter till William Morris och pionjär inom Arts and craftrörelsen. Bildkälla: Colorama

Faktaruta – Arts and crafts rörelsen
Arts & Crafts-rörelsen var en slags motrörelse mot industrialismen under 1800-talets andra hälft i England.

Man längtade efter det genuina och “handens närvaro”, istället för massproducerade saker.
Man förordade genuina material och hantverk och att konsten skulle vara en del av vardagslivet.

William Morris blev tidigt en av rörelsens frontfigurer. Rörelsens ideal spreds och i Sverige anammades de av till exempel Carl och Karin Larsson, vars hem i Sundborn kan ses som ett exempel på Arts and craft.

Arts and crafts i hemmet och trädgården

Inom arts and crafts-rörelsen så är naturen utgångspunkten för allt. Huset ska helst smälta samman med platsen det står på. Materialen ska vara naturliga. Hus, inredning, trädgård och omgivning ska bilda en helhet.

När det gäller arts and crafts-trädgården så ska den inte bara vara vacker, utan också användbar. Ätbart och blommor för njutning i en härlig blandning. Det handlar helt enkelt om en harmoni mellan det nyttiga och det sköna.

Fotograf: Per Eriksson. Bild lånad med tillstånd av Carl Larssongården i Sundborn.

Karin Larssons trädgård i Sundborn är ett bra exempel på en trädgård skapad i denna anda. Hon hade en genomtänkt struktur på trädgården, men resultatet känns ändå vilt och vackert.

Bild lånad med tillstånd från Carl Larssongården i Sundborn

Även i det Larssonska hemmet kan man se hur arts and crafts-rörelsens ideal genomsyrar inredningen. Överallt ser man “handens närvaro.” Det är vackert och funktionellt. Kolla hur fint växterna fyller och ramar in fönstren (Här har jag skrivit mer om krukväxterna hos Karin Larsson).

Ellen Key, som var en känd svensk företrädare för arts and crafts-rörelsen, skrev i boken Skönhet för alla en hel del om att man bör undvika grannlåt och bjäfs utan funktion och istället tänka att saker ska vara användbara och vackra. Ellen Key skrev förövrigt så här om Sundborn: “Vill man se ett hem, vilket med enkla medel nått det hemtrevligaste och originellaste artistiska intryck, då bör man besöka målaren Carl Larsson uppe i Sundborn i Dalarna.”

“Enkla medel” kanske är att ta i när det är fullt av Carl Larssons konst på väggarna och Karin Larssons hemvävda tyger i möbler och gardiner. Men hemtrevligt och vackert är det helt klart. Och allt annat än massproducerat!

Boktips

arts and crafts

Arts and crafts för din trädgård

Det här är mitt senaste tillskott bland växtböcker. Himla härligt att få nörda ner sig i den bohemiska arts and crafts-stilen och få tankarna bakom.

Här hittar du boken.

I min trädgård vill jag vara Karin

Den här boken har jag nämnt förut, men jag tar upp den igen för jag gillar den så mycket! Så himla härligt att få följa med Karin Larssons skapande av en vild och vacker trädgård i Sundborn. Rekommenderas varmt!

Här hittar du boken.

Annons

3 kommentarer

 1. Eva säger:

  Sjukt fina tapeter, har typ två kvadrat i en liten hall som borde få lite Morristapet. Extra roligt att det var May Morris, hade inte sett hennes mönster tidigare. Kämpar på med mina avokadokärnor, de blir finare och finare så om någon vecka har jag också vaser med spirgrönt i. Njuter i övrigt av svavelgula gammtulpaner, satta på 60-talet och om inte rådjuren hittar dem så kommer några upp här och där. Vilken Skillnad mot dagens hårddrivna lökar. Hej från Stockholm, regn och sol om vartannat men vår är det.

  1. Blomfantast säger:

   Haha, precis som du håller jag på och funderar på om min hall inte borde få en omgång Morris 🙂
   Lyxigt med gammtulpaner, det är ju verkligen skillnad på lök och lök märker man.

   Ha det gott och lycka till med avokadoplantorna!
   /Bodil

 2. […] I butiken har jag fått hem så härliga böcker med fina papper från William Morris. Som alltid känner jag att jag måste testa produkterna för att veta vad det är jag säljer. William Morris och hans fina växtmönster känner du säkert till, annars kan du läsa mer om Arts and Crafts-rörelsen här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *