Inredning

Hur ska man tänka kring krukor?

Man får så klart tänka precis hur man vill, men så här resonerar jag när det gäller det rent estetiska.

Växt eller kruka i fokus?

Som den växtnörd jag är vill jag oftast att växterna ska vara i fokus. Därför väljer jag för det mesta neutrala lerkrukor i grått eller terrakotta till mina växter.

Tänk dig några maffiga, färgrika och ornamenterade krukor till de här pelargonerna. För mig skulle det bli tårta på tårta. Skulle det dessutom vara olika färgglada krukor till dem så skulle jag bli helt vimmelkantig av intryck. De karamelliga pelargonerna skulle inte få glänsa som de stjärnor de är. Därför väljer jag neutrala terrakottakrukor.

Förövrigt tycker jag det allra finaste till pelargonerna är när terrakottakrukorna har blivit ordentligt patinerade. Det tar sin tid, men är värt all väntan. Har du inte tålamod att vänta så kan du kika på Tradera, där gamla terrakottakrukor går för dyra pengar. Mer prisvärt kan vara att kolla runt på olika loppisar.

Maffiga krukor som solitärer

Men det finns ju också så otroligt många vackra krukor till växterna och då vill man ju att krukan ska få synas. Ett tips då är att välja någon mer diskret växt och placera den lite mer enskilt så att den inte drunknar bland alla andra växter och krukor.

Bildkälla: Museum digital

Lite som de tänkte under 1800-talets slut då de placerade en palm i en tjusig kruka på en piedestal som ett blickfång.

Hundkrukan kommer från Wikholm form

I modern tappning kan det bli till en grön tetrasperma i en hundkruka. Här är krukan som en skulptur som förtjänar att få synas.

Ibland är mer bättre

Kruka Copenhagen Green emerald från Bergs Potter

Ibland kan det vara värt att ta i. Här är både kruka och växt en färgexplosion, men färgerna är komplementfärger vilket gör att de ändå bildar en enhet. Jag placerar helst en sån här komposition nånstans där växt och kruka inte drunknar bland andra intryck. Nu står ju visserligen en vattenkanna där och stör intrycket, men den får ni väl tänka bort 🙂

Annons

4 kommentarer

 1. Fanny säger:

  Älskar din blogg! Precis vad en växtnörd behöver ☺️

  1. Blomfantast säger:

   Vad glad jag blir 🙂
   /Bodil

 2. säger:

  ALL inredning på 1800-talsbilden <3 <3 <3 <3

  1. Blomfantast säger:

   Håller med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *