Veckans vÀxtfix

🌞 Veckans vĂ€xtfix – Palettbladen Ă€r sĂ„ fina nu!

Jag gÄr mest och njuter av vÀxtkraften i fönstren just nu. Det Àr sÄ vackert! Tror aldrig jag har haft sÄ vÀlskötta krukvÀxter som nu. Inte sÄ konstigt kanske, eftersom man spenderar sÄ mycket mer tid hemma. Det Àr rogivande för sjÀlen att gÄ dÀr och ansa och pyssla om!

Kruka frÄn Wikholm form

China Rose Àr sÄ dÀr intensivt lila som den ska vara. Jag plockar bort alla gamla blekta vinterblad som hÀnger kvar för att ge skjuts Ät de nya vÄrfina bladen.

SÄ hÀr fin har en av min frösÄdda Black prince hunnit bli. Stora och rejÀla blad. En blomma Àr pÄ vÀg upp i toppen. Den ska jag knipsa bort för att undvika att den lÀgger onödig kraft pÄ blomningen. Det Àr ju bladen jag vill ha mer av.

TvÄ olika typer av hibiskussticklingar som jag köpt i köp och sÀljgruppen för Hibiskus Norden pÄ Facebook. En stickling brukar kosta runt 150kr. Det Àr en slant, men dÄ fÄr du ett vÀlrotat hibiskusskott som redan Àr i startgroparna för att börja vÀxa till sig. Jag har köpt en gammal sort med röda blommor och en Antilles Saumom, som fÄr aprikosa blommor.

Hibiskus Àr en vÀxt som du bör köpa som stickling istÀllet för i vÀxtbutiken. De hibiskusar du köper i affÀr Àr nÀstan undantagslöst behandlade med retarderingsmedel, som gör dem lÄga och kompakta. De blir mer av en sÀsongsblomma. Ganska ofta dör de efter en sÀsong, men ibland kan de överleva. Kan du fÄ den att överleva ett par Är sÄ gÄr retarderingsmedlet sÄ smÄningom ur hibiskusen och den börjar vÀxa som en riktig hibiskus.

Min “fredagsbukett” den hĂ€r veckan. Minst lika fin som den maffigaste snittblomsbukett enligt min mening.

Jag har försÄtt luktÀrter och ser framför mig hur jag ska kunna ta in och göra fina buketter i sommar. NÀr jag odlat har jag anvÀnt mig av tips och rÄd frÄn luktÀrtsproffset Cecilia WingÄrd. HÀr kan du lÀsa hennes tips!

Återkommer med resultat, om och nĂ€r det blir nĂ„t.

Annons

2 kommentarer

 1. Hannah sÀger:

  Åh vart köpte du frön till din svarta palett blad? ?

  1. Blomfantast sÀger:

   Åh nu blir jag osĂ€ker. Det var i nĂ„n av alla vĂ€xtgrupper jag Ă€r med i pĂ„ Facebook. Kan ha varit PalettbladsgĂ€ris kanske? Testa att be om tips dĂ€r sĂ„ fĂ„r du sĂ€kert napp!
   /Bodil

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *