Veckans vÀxtfix

💡 Veckans vĂ€xtfix – Vintermörker och hydroponisk odling

NÄnstans kan man ana ett ljus i tunneln. Det blir sakta men sÀkert lÀngre dagar och solen tittar dÄ och dÄ fram mellan tunga moln.

Men fortfarande Àr det en bra bit kvar till att vÀxterna börjar trivas igen. Varje morgon fÄr jag sopa upp en rejÀl samling palettbladslöv frÄn golven. Vissa av plantorna Àr nÀstan helt kala. Det Àr inte vackert.

Men snart vÀnder det och det fina Àr att det nÀstan inte finns nÄgra plantor som sÄ snabbt skjuter fart som palettblad. En planta som varit nÀstan kal kan en mÄnad senare vara hur frodig som helst.

Om vissa fönster hÀr hemma Àr en sorglig syn för tillfÀllet sÄ vÀxer det desto bÀttre under vÀxtbelysningen i kÀllaren. Jag satte ju frön till klockmalva för ett tag sedan och maken till lÀttgroende fröer fÄr man leta efter! Nu ser plantorna ut som bilden ovan.

ApropÄ vÀxtbelysning. I köket har jag en liten smart LED-ramp frÄn Nelson Garden. StÀllningen har sugproppar och fÀster hur bra som helst pÄ fönstret. HÀr odlar jag hydroponiskt. Det finns inget enklare sÀtt att odla, bara att fylla pÄ lÄdan med vatten och nÀring. I övrigt sköter odlingen sig sjÀlv. Det Àr sÄ hÀftigt att se hur bra det vÀxer. FrÄn frö till stor salladstuva Àr det bara ett nÄgra veckor. Den hÀr vintern har jag haft egenodlad sallad hela vintern. LÀngst till vÀnster i odlingslÄdan ser du en basilika. Den tar lite lÀngre tid pÄ sig att gro, men nÀr den vÀl vuxit pÄ sig sÄ kommer det nya skott hela tiden.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *