Växtproblem

Tripshysteri!

I växtgrupper på Facebook råder ofta en väldigt härlig och hjälpsam atmosfär, man skickar in en bild och vips kommer en hel tråd av tips och råd. Jag är med i en mängd växtgrupper och gillar det skarpt, men jag måste säga att jag tycker att det börjar råda någon form av hysteri kring trips i många av grupperna.

Allt diagnostiseras med trips. Ett visset blad – trips! En brun fläck i bladkanten – trips!! Prickar på bladets undersida blir till ett kollektivt vrål: Triiiiiips! Ta fram bazookan (det vill säga den giftiga insektssprayen Raid) och bränn hela lägenheten!

Jag tror det kan vara vettigt att coola ner det hela lite grand. Visst är trips en plåga, men allt är inte trips. Växter får gamla blad som ramlar av, det är helt naturligt. Bruna fläckar kan bero på torr luft eller stark sol. Prickar under bladen måste inte betyda tripsbajs, det kan vara någon typ av ödem eller någon bristsjukdom.

Och hittar man trips tycker jag inte man ska kasta sig över insektssprayen Raid, den är faktiskt rejält giftigt. Om man vill bli av med ett getingbo på dasset i sommarstugan, fine, men inte på krukväxter i en lägenhet. Till att börja med kan man göra något så enkelt som att tvätta av bladverket ordentligt på den angripna växten, det är ett råd som sällan dyker upp i de här trådarna.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *