Gör det själv och andra tips och trix

Att bli besatt av korgflätning

Jag köpte en sån fin bok i början av sommaren: Skogen & slöjden av Pernilla Wåhlin Norén. Den innehåller allehanda hantverk och pyssel, men alla med skogen som tema.

Boken innehåller vackra bilder och steg-för-steg-guider till hur man gör olika hantverk. Materialet samlar man själv i skogen. Till exempel sälg till olika varianter av korgflätning.

I sommar har jag tränat mig på tekniken genom att fläta kanter till ett nytt upphöjt potatisland vid klädstrecket i sommarstugan. Jag har använt mig av sly som växer runt stugan och som ändå skulle knipsas bort. Win-win! För att vara ett första försök så är jag nöjd. Kan förövrigt säga att det växer som tusan i det där potatislandet som består av gammal jord och vårens ihopkrattade löv. Återstår att se om det är nån potatis under all blast!

Trots att komposten är långt ifrån färdig har jag börjat använda den så smått 😅

Mitt andra försök håller jag på med just nu. Det ska bli min trädgårdskompost i stugan. Jag har nått en tredjedel än så länge, men jag kan redan nu konstatera att det blir bättre än mitt första försök. Det beror till stor del på att jag använder sly av samma typ (olika varianter av sälg) och av samma tjocklek.

Jag jobbar lite varje kväll när jag är i stugan, det fungerar som nån slags avkopplande mindfulness-övning innan jag ska sova. Jag har ingen brådska, huvudsaken är att den är helt klar till i augusti när jag ska börja ösa ner allt trädgårdsskrufs här. Till våren tänker jag att jag ska odla Squash i toppen av komposten. Det kommer bli så fint!

Vill du väva en egen kompost av sly så finns en fin guide hos hemslöjd.se.

Uppdatering några dagar senare…

Flätad kompost

Väl i stugan igen fick jag ett ryck och samlade massor av vidjor för att kunna fläta klart komposten. Har man ordentligt med material så går flätningen rätt fort. Jag är riktigt nöjd med resultatet. Komposten är mycket stabil och kommer stå stadigt till den dag träet förmultnar. Det är nåt lite fint i att själva komposten även den är komposterbar. Den är ungefär 1 meter i diameter och kommer svälja massor av trädgårdsskräp.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *