Ätbart

Sommarens mat

Den stora vinsten med att odla så mycket som jag gjort i år är inte ekonomisk, vinsten är istället att jag äter oerhört mycket mer grönsaker. Jag har blivit helt manisk med att använda allt som är redo att skördas, för jag vill verkligen inte att de grönsaker jag pysslat om så mycket ska gå till spillo. Det har gjort att jag verkligen lagt mig i vinn om att testa nya recept. Här kommer ett axplock av det jag lagat till och gillat mycket.

Persilja

I år odlade jag jättemycket persilja. En halv pallkrage i sommarstugan och flera tuvor hemma i stan. Jag ville ha så pass mycket att jag när som helst skulle kunna sno ihop en fräsch persiljesallad (tabbouleh). Här hittar du receptet.

Zucchini

I år var första gången jag odlade zucchini och mängden skörd har verkligen gjort mig förvånad. Jag planterade två plantor i en pallkrage och från dessa har levererat en ständig ström av zucchinis. Det har blivit så mycket att jag nästan inte vetat vad jag ska göra av med allt. Förutom att grilla dem på klassiskt manér så har mina två go-to-recept varit zucchinifritters/biffar och en supergod zucchiniröra som passar fint ihop med tabbouleh till plockmiddagen.

Röran innehåller, förutom zucchini, turkisk yoghurt, valnötter, vitlök och persilja. Mycket god på en bit libabröd eller till något grillat. Receptet kommer från Zeina och du hittar det här.

Zucchinibiffar har varit en ständig lunchföljeslagare under några veckor nu. I bilderna ovanför lagar jag dem på grillen i sommarstugan. De innehåller fetaost som gör dem saftiga och smakrika. Till biffarna brukar jag äta lite rökt skinka, rökt lax eller liknande. Jag följer det här receptet, men skippar spiskummin och byter ut vetemjölet mot 1msk fiberhusk.

Gurka

Otroligt nog har jag kunnat skörda massor av gurka i sommarstugan som ligger i gränslandet mellan odlingszon 7 och 8.

Jag har odlat i amplar och i krukor längs en varm vägg i lä och det har bara sprutat ut gurka.

För att använda mer än till frukostmackan har jag testat att göra en kinesisk gurksallad med risvinäger, japansk soja, sesamolja och chiliflakes. Den blev snabbt en favorit med sting i. God som tillbehör till en plockmiddag. Här är det recept jag använt mig av.

Den här bostongurkan gjorde jag igår och har precis provsmakat till dagens grillkorvlunch. Den blev superb! Receptet kommer från Erik Videgård.

Kål

Jag älskar kål i alla former. Den är god stekt eller kanske allra helst grillad med bara olivolja och lite flingsalt som krydda. Men en sak som jag testat i sommar är att strimla savoykål riktigt fint och ringla över en asiatisk dressing bestående av risvinäger, sesamolja, japansk soja, majonnäs och rostade sesamfrön. Det blev verkligen ljuvligt gott. Så smaskigt att kålsalladen är god i sig själv utan tillbehör. Annars funkar den som tillbehör till det mesta. Receptet är skapat av Jessica Walldén.

Har du själv några receptfavoriter så får du gärna dela med dig i kommentarerna!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *