Inredning

Inspireras av Ellen key

Ellen Key levde mellan åren 1849-1926 och var på sin tid en superkändis. Med boken Barnets århundrade nådde hon ryktbarhet långt utanför landet gränser.

I en tid när de övre skikten i samhället inredde mörkt och murrigt med mycket krimskrams förespråkade Ellen Key ett ljust och lätt inredningsideal. Hon var samtida med Carl och Karin Larsson och framhöll dem som stilbildande när det gällde att se skönheten i det enkla.

Saxat ur en artikel om skönhet som Ellen Key skrev i Iduns julnummer 1897.

Under deras tid var det här ett mycket radikalt sätt att inreda, men idag är det vad som uppfattas som den ljusa svenska stilen.

Bildkälla: Strand.se

Ellen Key var inspirerad av Goethes färglära, vilket blir tydligt i den här detaljen från hennes kök på strand. Det här köksskåpet målat i olika blå och gröna nyanser är verkligen vackert! Och visst påminner det om antroposofernas sätt att färgsätta? Det är inte så konstigt, för även de baserar sin färgsättning på Goethes färglära.

Ellen Key - Strand

Biblioteket har ljust blå väggar med rostigt orange som kontrastfärg. De blå hortensiorna i blomstertrappan förstärker effekten. Vackert!

Det finns mycket som inspirerar med Ellen Keys hem, men det som verkligen väcker mitt habegär är den här lilla piedestalen/blompallen! Oj vad den skulle passa bra hemma hos mig. Kan inte någon börja producera den? Eller är det kanske nu jag ska lära mig finsnickeri?

Frökuvert med inspiration från Ellen Key

Det här frökuvertet har jag visat förut. Jag hämtade inspiration till det ur en av Ellen Keys anteckningsböcker. Mer om det och en instruktion om hur man viker det hittar du här.

Här hittar du fler kreativa artiklar:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *