Odla

Tips för att budgetodla!

Nu drar odlingssäsongen igång, men ibland känns det som om odling är något av en materialsport som mest slukar pengar. Det handlar om redskap och prylar man “måste” ha, dyra fröer och specialjord för att fröerna överhuvudtaget ska gro. Mycket av det där behövs faktiskt inte, här kommer några tips för att istället budgetodla.

 • Jag använder oftast vanlig planteringsjord att så i, men vill du använda såjord så går det bra att använda gammal krukjord. Den är just så mager och näringsfattig som såjord ska vara. Se bara till att sterilisera den först. Det kan du till exempel göra genom att hälla kokande vatten på jorden när du fyllt dina småkrukor. Innan du planterar i den måste den förstås svalna.
 • Strunta i möjligaste mån i påsjord och börja tillverka din egen jord. Påsjorden innehåller ändå mest torv och det vet vi vid det här laget att det är skadligt för klimatet. Har du en trädgård har du allt du behöver för att förbättra den befintliga jorden, löv, gräsklipp och trädgårdsrens blir till ny fin jord i en kompost eller genom direktkompostering i trädgårdslandet. Lästips på hur du tillverkar: Lövmull, direktkomposterar genom no-dig-metoden och bygger en enkel kompost.
Budgetodla - fläta en kompost av sly
Min flätade kompost vid sommarstugan.
 • Du behöver inte köpa någon färdig kompostbehållare. Gör som jag och fläta en enkel kompost med hjälp av sly. Gratis och vackrare än alla köpta trädgårdskomposter!
 • Du behöver inte köpa en massa pallkragar! När du anlägger ett nytt land kan du göra det direkt ovanpå gräsmattan. Du kan, men måste inte, gräva en kant runt. Men det hindrar gräs från att ta sig in i odlingsytan, så det kan vara värt ansträngningen. Lägg kartong (går att tigga till sig i butiker) ovanpå gräset för att kväva det. Bottna sedan ytan med grovt trädgårdsrens (kvistar och liknande), fyll sedan på med annat material från trädgården (löv, gräsklipp och kompost). Toppa med jord. Klart för odling! Lästips: Hur du anlägger ett trädgårdsland med no dig-metoden.
 • Piffa upp gammal jord i utomhuskrukorna genom att blanda upp den med hälften kogödsel.
 • Tillverka ditt eget gödsel. Kan till exempel vara guldvatten (kiss uppblandat med vatten) eller nässelvatten (brännässlor som fått dra i vatten några dagar). Båda blandningarna blir till ett naturligt och kväverikt gödsel. Lästips: Så gör du guldvatten.
 • Köp billiga fröer. Fröer blir inte bättre bara för att påsen har tjusigt omslag och är jättedyr. Det kan till och med vara så att de dyra fröerna i fina påsen har sämre grobarhet (du förstår säkert vilken fröfirma jag syftar på 😅). Visst kan det vara så att man vill odla särskilda grönsakssorter och sorter som passar den odlingszon man bor i med frö från pålitliga fröfirmor, men för enklare grönsaker kan jag rekommendera Lidls fröpåsar. Du får fyra påsar för 10kr! Jag har testat lite olika varianter av bladsallad, salladskål, rädisa och morot med väldigt bra resultat. Fröernas grobarhet var faktiskt otroligt bra!
 • Ta egna fröer. Det är både enkelt och roligt att skörda fröer från de egna växterna. Blommor som ringblomma och tagetes är enkla att ta frön av. Grönsaker som går i blom kan du passa på att skörda frön av. Spenat är lätt att ta frö av och den går ofelbart i blom när temperaturen utomhus är varmare.
 • Byt fröer med andra odlingsintresserade. Då får du tillgång till nya spännande sorter att odla. Särskilt kul är det att byta tomatfröer, då man kan få tillgång till riktigt ovanliga sorter.
 • Använd hinkar som krukor. På större mataffärer brukar hinkar de använt till snittblommor säljas för en billig peng (5kr/styck). Borra några hål i botten och vips har du perfekta krukor för tomaterna och paprikorna.
 • Ta tillvara diverse matemballage för dina sådder. Vindruvsaskar är perfekta små drivhus till olika sådder. Lösgodislådor finns i drivor i affärerna och går lätt att tigga till sig. Dessa är perfekta för dina vintersådder. Lästips: Vinterså dina sommarblommor.

Det var mina tips för att budgetodla. Fyll gärna på med fler tips i kommentarerna!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *