Växter som trivs i söderfönster

Växter som trivs i söderfönster

Mitt problem är att många av mina fönster befinner sig i söderläge och är rejält varma för växterna under vår och sommar. Det är inte vilka växter som helst trivs där och tyvärr inga av mina favoritväxter. I vardagsrummet har jag ett gigantiskt fönster i söderläge och där vill jag ha stora växter som bygger både på höjden och bredden så det inte ska se ynkligt ut. Jag har under åren provat mig fram vad som fungerar och här kommer några tips om lite större växter som tål starkt solsken.

Flasklilja

Växter som tål stark sol
Flasklilja längst till vänster och andra från höger

Flasklilja, eller elefantfot som den också kallas eftersom stammen liknar en sådan, är en extremt tålig växt. Den kan stå i gassande sol och trivas alldeles utmärkt. Den kräver inga mängder av vatten, du kan glömma bort några vattningar och den håller sig ändå fin. Den kan växa till sig och bli riktigt stor. Bladen blir rätt långa så det kan vara en fördel att få upp den i en högre kruka så inte bladen hänger långt nedanför fönsterbrädan.

Den tål till och med att friseras utan att bli ful, dvs. man kan korta bladen lite utan att den misstycker..

Strandkastanj

Strandkastanj längst till höger

Strandkastanjen är den växt som längst till höger på fönsterbrädan i bilden. Den sägs inte trivas i gassande sol, men jag har testat och det fungerar bra. Någon gång har den fått brännmärken på något blad, men det är faktiskt ovanligt och bara att plocka bort. Strandkastanjen kan dra iväg och bli rejält hög, så den passar bra i större fönster där man vill att växterna ska fylla upp ytan. Kan också beskäras om du vill hålla den på en lagom höjd. Kräver inte mycket vatten och vill torka upp mellan vattningarna.

Citrusväxter

Bildkälla: Blomsterlandet

Det finns en mängd varianter av citrusträd, men gemensamt för alla är att de älskar solen. Det gör att en placering i ett söderfönster är perfekt. 

Fler växter för söderfönster

Kaktusar

Paradisträd

Svärmorstunga

Pinnlilja

Hibiskus

Har du fler tips på soltåliga växter? Skriv en kommentar!

Vill du vara med i min mejlklubb?

Isåfall får du nyheter, tips och trix rakt i mejlboxen ett par gånger i månaden. Inget spammande jag lovar, bara härligt nörderi kring växter.





2 thoughts on “Växter som trivs i söderfönster”

  • Under vår och sommar tycker jag att vanliga tomatplantor passar bra. De älskar ju sol, men det är viktigt att inte låta dem torka ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *