Krukväxter

Växter som trivs i söderfönster

Mitt problem är att många av mina fönster befinner sig i söderläge och är rejält varma för växterna under vår och sommar. Det är inte alla växter som trivs i söderfönster och tyvärr inga av mina favoritväxter. I vardagsrummet har jag ett gigantiskt fönster åt söder och där vill jag ha stora växter som bygger både på höjden och bredden så det inte ska se ynkligt ut. Jag har under åren provat mig fram vad som fungerar och här kommer några tips om lite större växter som tål starkt solsken.

Flasklilja

Flasklilja längst till vänster och andra från höger

Flasklilja, eller elefantfot som den också kallas eftersom stammen liknar en sådan, är en extremt tålig växt. Den kan stå i gassande sol och trivas alldeles utmärkt. Den kräver inga mängder av vatten, du kan glömma bort några vattningar och den håller sig ändå fin. Den kan växa till sig och bli riktigt stor. Bladen blir rätt långa så det kan vara en fördel att få upp den i en högre kruka så inte bladen hänger långt nedanför fönsterbrädan.

Flaskliljan tål till och med att friseras utan att bli ful, det vill säga man kan korta bladen lite utan att den misstycker.

Strandkastanj

Strandkastanj längst till höger

Strandkastanjen är den växt som längst till höger på fönsterbrädan i bilden. Den sägs inte trivas i gassande sol, men jag har testat och det fungerar bra. Någon gång har den fått brännmärken på något blad, men det är faktiskt ovanligt och bara att plocka bort. Strandkastanjen kan dra iväg och bli rejält hög, så den passar bra i större fönster där man vill att växterna ska fylla upp ytan. Kan också beskäras om du vill hålla den på en lagom höjd. Kräver inte mycket vatten och vill torka upp mellan vattningarna.

Citrusväxter

Bildkälla: Blomsterlandet

Det finns en mängd varianter av citrusträd, men gemensamt för alla är att de älskar solen. Det gör att en placering i ett söderfönster är perfekt. 

Fler växter som trivs i söderfönster

Kaktusar

Paradisträd

Svärmorstunga

Pinnlilja

Hibiskus

Nerium Oleander

Har du fler tips på soltåliga växter? Skriv en kommentar!

Fler liknande artiklar

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

3 kommentarer

 1. Mikael säger:

  Under vår och sommar tycker jag att vanliga tomatplantor passar bra. De älskar ju sol, men det är viktigt att inte låta dem torka ut.

  1. Blomfantast säger:

   Det är ju en superbra idé! Härligt att fylla fönstret med ätbart dessutom!

   /Bodil

 2. Stina Stjernström säger:

  Jag önskar mig krukväxter, som tål att stå i söderfönster….??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *